Januarja 1,5-odstotna letna inflacija

Letno inflacijo je najbolj dvigovala dražja hrana, ki je k stopnji prispevala 0,5 odstotne točke.

Objavljeno
07. februar 2018 12.04
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Cene življenjskih potrebščin so se januarja v medletni primerjavi zvišale za 1,5 odstotka, k čemur je največ prispevala dražja hrana, je danes objavil statistični urad. Na mesečni ravni so se cene medtem znižale za 0,8 odstotka, kar je bila predvsem posledica zimskih razprodaj oblačil.

Januarska 1,5-odstotna letna inflacija je bila 0,2 odstotne točke nižja od decembrske ravni in 0,2 odstotne točke višja od tiste v istem mesecu lani. Povprečna rast cen v zadnjih 12 mesecih je bila 1,4-odstotna.

Letno inflacijo je najbolj dvigovala dražja hrana, ki je k stopnji prispevala 0,5 odstotne točke. Cene hrane so bile v medletni primerjavi višje za tri odstotke, pri čemer je bilo sadje dražje za 11,6 odstotka, meso za 7,7 odstotka, mleko, sir in jajca pa za 3,2 odstotka. Cene zelenjave so se na drugi strani znižale za osem odstotkov. Po 0,3 odstotne točke so k višji inflaciji prispevale še višje cene električne energije, plina in drugih goriv.

Letno inflacijo so medtem za 0,2 odstotne točke znižale nižje cene avtomobilov (–3,4 odstotka), za 0,1 odstotne točke pa jo je zbila še cenejša mobilna telefonija (–1,9 odstotka).

Januarski mesečni upad cen je bil medtem predvsem posledica zimskih razprodaj oblačil in obutve. Nižje cene oblačil so inflacijo znižale za 0,9 odstotne točke (oblačila za otroke so se ob tem glede na lanski december pocenila za 17,7 odstotka, za ženske za 17,1 odstotka in za moške za 15 odstotkov). Dodatne 0,1 odstotne točke so prispevale nižje cene obutve (–7,5 odstotka), 0,2 odstotne točke so prispevali cenejši počitniški paketi (–5,3 odstotka), 0,1 odstotne točke pa cenejša oprema za šport (–13,3 odstotka).

Na drugi strani so inflacijo za 0,2 odstotne točke zvišale višje cene hrane, in to najbolj meso in zelenjava, ki sta se podražila za 1,5 oziroma 5,3 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so prispevali še dražji električna energija, plin in druga goriva ter storitve v skupini restavracije in hoteli ter druge januarske podražitve.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za evropske primerjave, je bila januarja 1,7-odstotna, kar je bilo prav tako 0,2 odstotne točke manj od decembrske ravni in 0,2 odstotne točke več kot v istem obdobju lani. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila januarja 1,6-odstotna. Na mesečni ravni so cene po tej metodologiji upadle za 0,6 odstotka.

Januarska letna stopnja inflacije je bila v Sloveniji tako nekoliko nad ravnjo za celotno evrsko območje, ki je bila po prvih podatkih evropskega statističnega urada Eurostat pri 1,3 odstotka. Na ravni celotnega območja skupne valute so k inflaciji v medletni primerjavi prispevale predvsem višje cene energije in hrane.