Jazbeca v odbor za reševanje bank potrdil še svet EU

Kdaj bo na tem mestu nasledil Joanne Kellerman, bo znano v prihodnjih dneh.

Objavljeno
20. marec 2018 10.55
Boštjan Jazbec guverner Banke Slovenije v Ljubljani 21.marca 2014.
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Bruselj – Guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca je za člana enotnega odbora za reševanje bank v okviru bančne unije v ponedeljek potrdil še svet EU. Kdaj bo na tem mestu nasledil Joanne Kellerman, bo znano v prihodnjih dneh.

»Veselim se, da se bom pridružil enotnemu odboru za reševanje bank. K delu odbora bom prenesel dosedanje izkušnje in prispeval k delu tega stebra bančne unije,« je, kot so sporočili iz odbora, dejal novoimenovani član Jazbec.

Glavno vlogo v postopku imenovanja ima evropska komisija, ki je Jazbečevo imenovanje za člana in direktorja enotnega odbora za reševanje bank, enega osrednjih organov v sklopu bančne unije, predlagala sredi februarja. Njegovo kandidaturo je evropski parlament potrdil 21. februarja.

Mandat za enega od štirih stalnih članov odbora za reševanje bank, ki pomaga zagotavljati urejeno reševanje bank s čim manj stroškov za davkoplačevalce in gospodarstvo, traja pet let, brez možnosti podaljšanja. Kellermanova je odstop s tega položaja naznanila avgusta lani.

Po Jazbečevem odhodu bo moral predsednik republike sprožiti postopek za imenovanje novega guvernerja. V svetu Banke Slovenije je Jazbečev namestnik viceguverner Primož Dolenc.