Potrošniki v želji po zdravi in uravnoteženi hrani pogosto posegajo po prehranskih dopolnilih. Vsak proizvajalec kaže na prednosti svojega izdelka, pogosto pa poudarijo tudi koencim Q10. Ali ta res deluje, se sprašujejo potrošniki.
Koencim Q10 najdemo v vsaki celici našega telesa. Je topen v maščobi in je snov, sorodna vitaminom. Naše telo ga samo proizvaja, največ pa ga je v mišicah, ki so zelo aktivne, na primer v srčni mišici. Njegova vloga v našem organizmu je zelo pomembna, saj sodeluje pri tvorbi celične energije (ATP), ki jo naše telo izkorišča za presnovne procese in za delo mišic. Koencim Q10 v organizmu deluje tudi kot antioksidant.
Med živili ga največ vsebuje meso, še posebno drobovina, sardele, kikiriki in drugi oreščki ter soja. Na splošno velja, da so živila, ki imajo veliko maščobe, bogatejša tudi s koencimom Q10.
V članku v mednarodni priznani reviji s področja arteroskleroze Atherosclerosis je bilo navedeno, da večina ljudi že z uravnoteženo prehrano v telo vnese dovolj koencima Q10. Raziskave o učinkih njegovega dodajanja bolnim ljudem pa kažejo, da dodajanje Q10 prehrani oziroma kot zdravilo verjetno pozitivno deluje na postopek zdravljenja nekaterih bolezni, vendar bo potrebnih še veliko raziskav, da bodo tudi te ugotovitve potrjene.
Zdravstvene trditve, kot na primer: sodeluje pri tvorbi energije, povečuje vitalnost, močan antioksidant, pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka in ravni holesterola, pomemben za kognitivne funkcije možganov (najdemo jih na številnih živilih, tudi prehranskih dopolnilih z dodanim Q10), je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) preučila na podlagi znanstveno-raziskovalne dokumentacije o učinkih in jih zavrgla kot znanstveno neutemeljene za zdrave ljudi. Iz raziskav je ugotovila, da v zdravi populaciji ni pomanjkanja Q10 in da ga telo pri večji telesni dejavnosti proizvaja več. To pomeni, da ga ob pestri prehrani in zdravem življenjskem slogu in telesni dejavnosti ni treba dodajati.