Je Slovenija postala ruska pralnica denarja?

Število podjetij v lasti ruskih državljanov se je v zadnjem letu skoraj podvojilo; polovica jih nima omembe vrednih prihodkov.

Objavljeno
24. september 2014 23.16
Suzana Kos
Suzana Kos
Ljubljana – Ruskih podjetnikov je v Sloveniji vse več, številna podjetja, ki so jih ustanovili, pa vsaj uradno nimajo niti evra prihodkov na leto. Po drugi strani se ruski kupci pogosto pojavljajo kot kupci najdražjih nepremičnin. Urad RS za preprečevanje pranja denarja je v več kot polovici primerov ruskih transakcij, ki jih je proučil, ugotovil sum pranja denarja.

V Sloveniji po podatkih Ajpesa deluje skoraj tisoč podjetij, ki imajo državo naslova ustanovitelja oziroma družbenika Rusko federacijo; od tega jih je največ, 634, registriranih v osrednjeslovenski statistični regiji, veliko jih je tudi na Obali. Številna podjetja so registrirana na istem naslovu in posebno za ta velja, da imajo zelo malo ali nič evrov letnega prometa, torej gre najverjetneje le za poštne nabiralnike oziroma slamnata podjetja. Največ podjetij, ki niso imela prihodkov ali pa jih je bilo zanemarljivo malo, najdemo na Kržičevi ulici 3, Zaloški 54, Dunajski 56 ali pa na Celovški 175 v Ljubljani.

Po drugi strani podatki še razkrivajo, da se je število ruskih podjetij pri nas od konca leta 2012 do septembra letos skoraj podvojilo, letos je bilo državljanom iz Ruske federacije sicer vsak mesec izdanih od sto do 150 novih dovoljenj za stalno ali začasno bivanje pri nas.

Ruske posle zaznal tudi urad

Ajpes ugotavlja, da kar 193 ruskih podjetij za lansko poslovno leto ni oddalo letnega poročila, več kot dvesto podjetij je imelo od 0 do 100 evrov letnega prometa, več kot devetdeset podjetij pa vse leto uradno ni imelo niti evra prihodka. Kaj torej počnejo vsi ti ruski podjetniki pri nas?

V društvu slovensko-ruskega poslovnega sveta, ki ga vodi podjetnik Janez Škrabec, so nam zatrdili, da ta podjetja niso njihovi člani. Ko smo jih spraševali, ali morda poznajo Ruse, o katere se namiguje, da bi pri nas lahko prali umazani denar, so zatrdili, da jim ta imena niso znana. Odliv denarja iz Rusije naj bi se dogajal predvsem v gotovini, pred leti pa je pozornost medijev vzbudilo dejstvo, da se je na Obalo zatekel Rus Genadij Lisak, ki ga je Interpol iskal z mednarodno tiralico, ker naj bi bil vodja organizirane kriminalne združbe.

»Od vseh prejetih prijav, povezanih z državljani Rusije in Ukrajine, smo na uradu končali zbiranje podatkov v 31 zadevah. V 17 primerih smo obvestili pristojne organe o razlogih za sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja, dve zadevi pa smo posredovali kot informacijo o razlogih za sum storitve drugih kaznivih dejanj,« so za Delo povedali na uradu za preprečevanje pranja denarja.

Zneski višji kot v drugih zadevah

Po podatkih o prijavah se državljani Rusije in Ukrajine, poudarjajo v uradu, pojavljajo v manj kot odstotku vseh zadev, povezanih s sumi pranja denarja, vendar pa so zneski v teh zadevah povprečno precej višji kot v drugih. Skupni znesek sredstev v obvestilih urada o sumu pranja denarja, posredovan pristojnim organom v obdobju od leta 2000, povezan z državljani iz Rusije in Ukrajine, namreč znaša okoli devet odstotkov (približno 145 milijonov evrov) vseh sredstev, v zvezi s katerimi so na uradu ugotovili sume pranja denarja.

»Pri tem moramo opozoriti na dejstvo, da je dokazovanje kaznivega dejanja pranja denarja, v zadevah, v katerih sredstva izvirajo iz tujine, v celoti odvisno od podatkov o predhodnem kaznivem dejanju, ki jih pridobijo urad ali organi pregona,« še poudarjajo na uradu za preprečevanje pranja denarja. Velik del ruskega kapitala k nam menda prihaja prek Cipra ali drugih davčnih oaz.

Pranje s preprodajo plovil

Rusi so, kot je znano, pomembni kupci nepremičnin; tudi na Obali, tako vil kot stanovanj, med drugim na primer v Rezidenci Lucija Gašparja Gašparja Mišiča, kjer so po njegovih besedah kupili deset stanovanj; (vsaj) štiri je kupila ena oseba, vrednost nakupa pa je bila 1,2 milijona evrov. Krožijo pa tudi govorice, da se pranje denarja dogaja tudi s preprodajo plovil v portoroški Marini. Ali se umazani denar pere tudi z nakupi nepremičnin? Na to vprašanje ni odgovora. Državljani Ruske federacije morajo pri nas za nakup nepremičnin ustanoviti podjetje, za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo je treba imeti 7500 evrov ustanovnega kapitala. Celo podatkov o tem, koliko ruskih in ukrajinskih državljanov je pri nas kupilo nepremičnino, ni. Na finančni upravi tega podatka nimajo, saj vodijo le podatke za fizične osebe. Očitno pa ruskih poslov ni spremljala niti varnostnoobveščevalna služba, saj, kot pravijo, nekateri nekdanji člani parlamentarne komisije za nadzor varnostnoobveščevalnih služb, te problematike niso izpostavljali.