Finančni minister Mramor krpa Čuferjev proračun

Minister za finance Dušan Mramor bo z večjim primanjkljajem »sestavil« letošnji proračun, iskali bodo prihranke po ministrstvih.

Objavljeno
07. oktober 2014 11.47
Posodobljeno
07. oktober 2014 12.30
NK ministrstvo za finance
K. F., gospodarstvo, STA
K. F., gospodarstvo, STA

Ljubljana – Finančno ministrstvo bo v treh tednih pripravilo predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim bo dovoljeni primanjkljaj zvišalo za približno 200 milijonov evrov na 1,2 milijarde evrov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). »Korenitejše spremembe niso več mogoče, predvideni so predvsem posegi v odhodke,« pravi finančni minister Dušan Mramor.

Proračuna za leti 2014 in 2015 je pripravila vlada Alenke Bratušek, v kateri je finančno ministrstvo vodil Uroš Čufer.

Prilivi v proračun manjši od načrtovanih

Namesto načrtovanih 8,6 milijarde evrov se bo letos v proračun steklo nekaj manj kot 8,4 milijarde evrov, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Mramor. Ker strukturni ukrepi niso več možni, se bodo odhodki z rebalansom zmanjšali za 40 milijonov evrov na 9,6 milijarde evrov. S tem se bo primanjkljaj, izražen v deležu bruto domačega proizvoda (BDP), povečal s 3,2 na 3,4 odstotka.

Slovenija se je sicer evropski komisiji zavezala, da bo letošnji primanjkljaj brez enkratnih učinkov znašal 3,2 odstotka BDP. »A ko smo pregledali proračun in napovedi o gospodarski rasti ter ostalih kazalnikih ter preverili prihodke in odhodke, smo ugotovili, da se tega primanjkljaja ne moremo držati,« je dejal Mramor. Pri tem je poudaril, da se odhodki, ki so nujni za gospodarsko rast, znižujejo razmeroma malo.

Prihranke bodo iskali po ministrstvih


Prihranke bodo iskali na posameznih ministrstvih, kjer je to manj kot tri mesece pred koncem leta še možno. Ker je bilo ponekod porabljenih manj evropskih sredstev od načrtovanih, ostane prostih tudi nekaj sredstev slovenske udeležbe, nekatera ministrstva tudi niso izvedla vseh načrtovanih nakupov materialnih sredstev, je nekaj možnosti za prihranke naštela državna sekretarka Mateja Vraničar.

Ponekod se poraba celo zvišuje. Kot je pojasnil Mramor, so bili, denimo, za 151 milijonov evrov prenizko načrtovani odhodki za obresti. To se mu sicer zdi razumljivo, saj ob sprejemanju proračuna še ni bilo znano, za koliko bo treba dokapitalizirati banke. Za 124 milijonov evrov so bili prenizko načrtovani tudi transferji v pokojninsko blagajno.

Proračun za leto 2015 bo trši oreh

Bistveno težji pa je položaj v proračunu za leto 2015. Za zdaj je načrtovan primanjkljaj v višini 2,4 odstotka BDP, a brez ukrepanja bi se lahko zvišal na pet odstotkov BDP. Mramor zato predlaga ukrepe za povečanje učinkovitosti pobiranja javnih dajatev, znižanje olajšav pri plačevanju taks za CO2 ter zvišanje davka na finančne storitve in na zavarovalne posle. Žal ne bo možnosti za odpravo najvišjega dohodninskega razreda, politika plač v javnem sektorju pa bo še naprej stroga, je še dejal, poroča Slovenska tiskovna agencija.