Kirsan Iljumžinov spravlja v težave šahiste

Profil: so finančne sankcije tudi del boja za prevlado v svetovni šahovski zvezi?

Objavljeno
16. februar 2018 19.01
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Milijonar in politik iz Rusije ter dolgoletni predsednik svetovne šahovske zveze je že dve leti na seznamu oseb, proti katerim je ameriško finančno ministrstvo uvedlo sankcije. Švicarska banka se je zdaj odločila zamrzniti bančne račune svetovne šahovske zveze, ker zakonodaja ne dovoljuje poslovanja z osebami na takšnem seznamu.

Kirsan Iljumžinov se je rodil v kalmiški družini v ruski republiki Kalmikija in že kot otrok začel igrati šah ter se udeleževati šahovskih tekmovanj. Leta 1976 je pri štirinajstih letih v Kalmikiji zmagal na republiškem šahovskem prvenstvu, nato je nehal hoditi na šahovska tekmovanja in se je posvetil študiju na ugledni moskovski univerzi MGIMO. Po razpadu Sovjetske zveze je Iljumžinov hitro obogatel in postal milijonar, tudi s prodajo avtomobilov, poleg tega je pridobil lastniški delež v več deset podjetjih, dejavno se je začel ukvarjati tudi s politiko. Leta 1993 je postal prvi predsednik Kalmikije in na tem položaju ostal vse do leta 2010. Iljumžinov je leta 1995 postal tudi predsednik svetovne šahovske zveze FIDE s sedežem v švicarski Lozani in kmalu zatem začel v Kalmikiji namenjati na desetine milijonov dolarjev za graditev objektov, v katerih bi prirejali mednarodne šahovske turnirje.

Konec leta 2015 je ameriško finančno ministrstvo Iljumžinova uvrstilo na seznam ljudi, proti katerim so uvedli sankcije zaradi domnevnega poslovnega sodelovanja z vlado sirskega predsednika Bašarja al Asada. Iljumžinov je takrat zanikal vse obtožbe in napovedal, da ne bo več sodeloval v pravnih in finančnih poslih zveze FIDE, dokler ne bo razrešil vprašanja in ameriškemu finančnemu ministrstvu dokazal, da je nedolžen. Predsedniška pooblastila zveze FIDE je takrat pridobil pomočnik predsednika Georgios Markopoulos, vendar je Iljumžinov formalno ostal predsednik svetovne šahovske zveze.

Sankcije proti Iljumžinovu še vedno veljajo in prav nič ni videti, da bi Iljumžinova kmalu umaknili z omenjenega seznama. Iz zveze FIDE so zato prejšnji teden sporočili, da bo švicarska banka UBS zdaj zamrznila njihove bančne račune, saj švicarska zakonodaja ne dovoljuje poslovanja z osebami na omenjenem seznamu ameriškega finančnega ministrstva. V banki so povedali, da so vse do zdaj pustili bančne račune odprte, ker je Iljumžinov zatrjeval, da ga bodo v bližnji prihodnosti umaknili s seznama. Po dveh letih v banki menijo, da ne morejo več čakati, da bi se to zgodilo. Iljumžinov je zdaj še enkrat zanikal vse obtožbe proti njemu in izjavil, da so obtožbe pravzaprav del boja za oblast v svetovni šahovski zvezi, v kateri bi radi vodenje zveze prevzeli Američani.