Kitajci končno v indeksu MSCI?

Če se to zgodi, bi lahko kitajske A-delnice pomenile 40 odstotkov indeksa.

Objavljeno
05. maj 2017 19.46
Gorazd Grof, Alta Skladi
Gorazd Grof, Alta Skladi

Indeks MSCI Emerging Markets je do konca aprila v evrih pridobil skoraj enajst odstotkov, kar je dober odstotek več kot evropske delnice, merjeno po indeksu Euro Stoxx 50 in kar šest odstotkov več, kot je letos pridobil ameriški indeks S & P 500. Po drugi strani so japonske delnice pridobile zgolj odstotek vrednosti.

Pomembno je poudariti, da je bila rast tečajev teh delnic od začetka lanskega leta večja, kot je bila v šestih letih prej, ko je od začetka leta 2010 skupaj znašala zgolj 18 odstotkov, vse merjeno v evrih. V omenjenem obdobju je ameriški indeks S & P 500 pridobil kar 175 odstotkov.

Utemeljeno je torej vprašanje, ali so se trgi v razvoju začeli prebujati in bodo ta zaostanek zmanjševali. Razlike v donosnosti med posameznimi trgi so še vedno velike. Letos je tako najuspešnejši indijski indeks Nifty 50, ki je v evrih pridobil kar 16 odstotkov. Podobno je zrasel še romunski indeks, dobrih 14 odstotkov pa je pridobil turški indeks Bist 30. Po drugi strani se je slabše godilo ruskemu indeksu Micex, ki je letos, po lanski zelo veliki rasti, v evrih izgubil dobrih osem odstotkov.Kljub dobri rasti kitajskega BDP v prvem četrtletju se to ni poznalo pri rasti cen delnic iz indeksa CSI 300, ki so v lokalni valuti pridobile manj kot tri odstotke. Delni razlog je vsekakor treba iskati pri omejevanju zunajbilančnega posojanja, ki je pomemben vir za kitajske borzne nakupe.

Po drugi strani pa prihajajo spodbudne novice, da bodo kitajske delnice, ki kotirajo v Šanghaju in Shenzhenu, letos končno sprejeli v glavni indeks trgov v razvoju MSCI Emerging Markets. Ta že vključuje skoraj 29 odstotkov kitajskih delnic, vendar zgolj tistih, ki kotirajo v Hongkongu. Vključitev A – delnic bi pomenila povečanje deleža Kitajske v tem indeksu na 40 odstotkov.