Kitajska in ZDA s pogajanji o trgovinskih pogojih

S pogovori naj bi se poskušali izogniti izbruhu trgovinske vojne, poroča ameriški Wall Street Journal.

Objavljeno
26. marec 2018 13.38
USA-TRUMP/
Ma. F., STA
Ma. F., STA

New York – Kitajska in ZDA so za zaprtimi vrati začele pogajanja o izboljšanju dostopa ameriških podjetij do kitajskega trga, poroča ameriški Wall Street Journal (WSJ). S pogovori naj bi se poskušali izogniti izbruhu trgovinske vojne, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pogajanja naj bi na kitajski strani vodil eden glavnih ekonomistov v državi Liu He, na ameriški strani pa finančni minister Steve Mnuchin in trgovinski predstavnik Robert Lighthizer. Teme so različne, od industrije do finančnih storitev, navajajo anonimni viri blizu pogajanj.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred kratkim napovedal, da bodo ZDA uvedle dodatne carine na kitajski uvoz, vreden okoli 60 milijard dolarjev. Kitajska se je odzvala s seznamom 128 proizvodov, ki bi jih ocarinila sama, če pogovori propadejo.

Mnuchin in Lighthizer sta Liuju prejšnji teden poslala pismo z ameriškimi zahtevami, vključno z olajšanim dostopom ameriških podjetij do kitajskega finančnega sektorja, znižanjem carin na uvoz ameriških vozil in povečanjem nakupov ameriških polprevodnikov. Po navedbah WSJ naj bi Mnuchin razmišljal tudi o tem, da bi se na nadaljnje pogovore podal v Peking.

V nedeljo je ameriški finančni minister za Fox News dejal, da želijo s Kitajsko doseči sporazum o tem, kaj je poštena trgovina. »Sem previdno optimističen, da bomo dosegli dogovor, če ne, pa bomo nadaljevali s carinami,« je povedal.