Kitajska krepi centralno banko in izbira njenega novega šefa

Profil: Liu He, svetovalec predsednika Xi Jinpinga je resen kandidat za šefa centralne banke.

Objavljeno
16. marec 2018 17.56
CHINA-CONGRESS/POLITBURO
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Ekonomski svetovalec in tesen zaupnik kitajskega predsednika Xi Jinpinga je že nekaj časa eden najpomembnejših načrtovalcev ekonomske politike na Kitajskem. Trenutno je tudi najverjetnejši kandidat za novega guvernerja kitajske centralne banke.

Kitajski ekonomist in politik Liu He je najprej študiral ekonomijo na Univerzi Renmin v Pekingu, eni najuglednejših kitajskih univerz in nato opravil še podiplomski študij ekonomije na Harvardu. V svoji politični karieri je delal v več pomembnih kitajskih ekonomskih ustanovah, tudi v državni komisiji za razvoj in reforme ter v središču za raziskave razvoja. Leta 2013 je postal ekonomski svetovalec kitajskega predsednika Xi Jinpinga in vodja splošnega urada vodilne skupine za finančne in ekonomske zadeve, ki velja za najvišji organ za ekonomske zadeve na Kitajskem.

Zaradi vseh svojih visokih položajev Liu velja za eno najpomembnejših osebnosti, ki vplivajo na ekonomsko politiko države, poleg tega je lani na 19. partijskem kongresu postal še član politično zelo pomembnega politbiroja centralnega komiteja kitajske komunistične partije.

Liu He je bil tudi eden od načrtovalcev sedanjih reform, ki so jih pred kratkim potrdili in jih še potrjujejo kitajski poslanci ter s katerimi se bo spremenilo delovanje kitajskih državnih organov na vseh ravneh. Liu je javno pojasnil, da so se pred sedanjimi reformami pooblastila in pristojnosti nekaterih vladnih ministrstev delno prekrivala, zato delo nekaterih državnih agencij po njegovem mnenju ni bilo dovolj učinkovito. Za kitajske medije je Liu povedal, da je bilo nujno treba reformirati državne ustanove in komunistično partijo, saj je bilo samo tako mogoče začeti reševati nekatere težave in spodbuditi nadaljnji razvoj v državi, hkrati pa utrditi položaj vladajoče stranke.

Šestinšestdesetletni Liu je tesen sodelavec in zaupnik kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki je po tem, ko so odpravili omejitev števila predsedniških mandatov v državi, učinkovito utrdil svoj vodilni položaj v državi, oba politika pa poznata drug drugega že od najstniških let in vse od takrat vzdržujeta medsebojne stike. Tudi zato lahko Liu pričakuje, da bo še naprej ostal eden najpomembnejših načrtovalcev kitajske ekonomske politike. Že nekaj časa velja za najverjetnejšega kandidata za novega guvernerja kitajske centralne banke – ustanove, ki razpolaga z večjim finančnim premoženjem kakor katerakoli druga centralna banka na svetu.

Če bo Liu res postal guverner centralne banke, bo dosledno in vdano izvajal politiko predsednika Xi Jinpinga ter s svojo predvidljivostjo pomagal ohranjati zaupanje v kitajski finančni sistem in krepiti njegovo stabilnost.