Ključ do uspeha so zdravila za bolezni z zahtevnim zdravljenjem

Vroča delnica: Delnico Amgena borza vrednoti nižje od povprečja panoge, čeprav ima podjetje nadpovprečno maržo.

Objavljeno
20. november 2015 18.13
Inofgrafika
Tina Orzan, analitičarka, Alta Invest
Tina Orzan, analitičarka, Alta Invest
Podjetje Amgen je bilo ustanovljeno leta 1986 in deluje na področju biotehnologije. Ukvarja se z odkrivanjem, razvojem in proizvodnjo zdravil za hude oziroma težke bolezni. Osredotoča se predvsem na zdravila, ki temeljijo na novih in inovativnih dosežkih na področju celične biologije. Prodajne enote ima tako v ZDA kot v Evropi, in sicer prek direktne prodaje, farmacevtskih distributerjev ter ponudnikov zdravstvenih storitev. Podjetje ima okrog 18.000 zaposlenih in je prisotno v 75 državah sveta.

Amgen je z multiplikatorjem dobička 17,8 vrednoten pod povprečjem v panogi, hkrati pa ima nadpovprečno 30-odstotno neto profitno maržo, kar vodi v visoko, 23,2-odstotno, donosnost kapitala. Prav tako nudi za svoj sektor nadpovprečno dveodstotno dividendno donosnost, svojo dividendo pa zadnjih pet let tudi neprestano zvišuje. Dividenda se bo v prvem četrtletju naslednjega leta še dodatno zvišala, in sicer na štiri dolarje, kar naj bi predvidoma bila 2,5-odstotna dividendna donosnost. Poleg tega podjetje v letu 2016 načrtuje odkupe lastnih delnic, in sicer od dveh do treh milijard dolarjev, kar je za vlagatelje dobra novica.

Podjetje vrsto let beleži zdrave rasti prihodkov in dobička. Prodaja se je namreč v zadnjih petih letih povečala z 14,6 milijarde dolarjev v letu 2009 na 20,1 milijarde dolarjev v letu 2014, čisti dobiček pa se je v istem obdobju povečal z 4,5 milijarde na 5,1 milijarde dolarjev. Ob objavi rezultatov za tretje četrtletje letos, ko je bila zabeležena 14-odstotna rast prodaje, je podjetje povečalo svoja pričakovanja glede poslovanja v letošnjem letu. Glede na načrte podjetja bodo prihodki v letu 2015 znašali med 21,4 in 21,6 milijardami dolarjev, v letu 2016 pa med 21,7 in 22,3 milijardami dolarjev.

Ena izmed konkurenčnih prednosti podjetja, ki mu omogoča take rasti, je predvsem osredotočenost na obravnavo bolezni, za katere obstaja omejeno število učinkovitih možnosti zdravljenja. Amgen je namreč najbolj aktiven pri razvoju zdravil za preprečevanje in zdravljenje raka ter po novem tudi za bolezni srca in ožilja. Pred kratkim je namreč povečal portfelj z nakupom podjetja Dezima Pharma, ki se ukvarja z razvojem zdravil za zdravljenje bolezni srca in ožilja, ki so najpogostejši vzrok smrti na svetu.

Glede na napovedi Svetovne zdravstvene organizacije se bo poraba onkoloških in kardiovaskularnih zdravil zaradi sedanjega življenjskega sloga le še povečevala. Trendi v panogi so za podjetje ugodni, saj je pričakovati povečanje porabe specializiranih zdravil na recept, in sicer predvsem na račun nadaljnjega staranja prebivalstva in prizadevanj za vključitev večjega deleža prebivalstva ZDA v sistem zdravstvenega zavarovanja.

Skratka, širok portfelj izdelkov in hkratna osredotočenost na specializirana zdravila za bolezni, ki so v porastu, ter spodbudne napovedi kažejo na potencial za nadaljevanje dobrega poslovanja podjetja, naložba v delnice Amgen pa bi morala posledično prispevati k bolj zdravim financam vlagateljev.

Avtorica članka nima omenjenih delnic. Alta Invest in z njo povezane osebe so lahko njihove lastnice. Informacije v zvezi z naložbenim priporočilom so dostopne na www.alta.si.