Kohezijski pospeški v SVRK

Hitijo s pogodbami za čezmejne projekte, finalizirajo partnerski sporazum, operativni program, odposlali so mnenje o zamrznjenih sredstvih v Bruselj.

Objavljeno
09. oktober 2014 20.12
PERU-ANIMALS/
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana – V SVRK hitijo s podpisovanjem pogodb čezmejnih projektov, dopolnjujejo partnerski sporazum – temeljni dokument za črpanje v naslednjem finančnem obdobju – in čistopis operativnega programa (OP). V Bruslju je potrjenih že 17 partnerskih sporazumov.

Slovensko mnenje o zamrznjenih EU-sredstvih že v Bruslju

A ta teden je tudi revizijski organ (Urad RS za nadzor proračuna) za evropska sredstva izdal mnenje in poročilo glede izvedenih ukrepov, ki so jih opravila ministrstva v povezavi z revizijskim poročilom evropske komisije, na podlagi katerega je komisija zadržala izplačila Sloveniji na dveh operativnih programih. Poročilo in mnenje revizijskega organa je bilo poslano na evropsko komisijo, o sprejetih ukrepih je komisijo obvestila tudi vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK). Komisija se bo na podlagi teh poročil odločila o sprostitvi zadržanih sredstev, so nam odgovorili v SVRK.

Dokumenti za črpanje sredstev

SVRK, ki ga vodi ministrica brez listnice Violeta Bulc, je že v drugi polovici septembra v Bruselj poslala končno besedilo partnerskega sporazuma in pred nekaj dnevi iz evropske komisije prejela nekaj tehničnih komentarjev. V SVRK pojasnjujejo, da gre za prošnjo komisije »po podrobnejši pojasnitvi nekaterih vsebin in manjših dopolnitev dokumenta«. Oziroma za standardni proces usklajevanja z evropsko komisijo, »zato je odveč vsakršna skrb glede potrditve dokumenta, ki jo pričakujemo – tudi zaradi postopkov na komisiji – najkasneje do konca novembra 2014. SVRK je zadnje komentarje Bruslja že uskladila s pristojnimi resorji in bo komisiji do konca tega tedna tudi odgovorila,« so odgovorili iz SVRK. Naj pri tem zapišemo, da ima doslej 17 članic EU potrjene partnerske sporazume.

V SVRK končujejo tudi usklajevanja ministrstev pri čistopisu operativnega programa – tudi glede na komentarje evropske komisije. SVRK: »Temu usklajevanju bo sledila še pridobitev soglasja od svetov obeh kohezijskih regij. In od tega procesa sta odvisna časovni načrt za oddajo in potrditev dokumenta, ki ga opravi Bruselj.« Ministrica Violeta Bulc pričakuje zadnjo različico dokumenta že 22. oktobra, ki bi ga potem lahko oddali v pregled evropski komisiji.

Čezmejni pospeški

SVRK je do srede podpisala že 25 pogodb za projekte v okviru čezmejnega programa Slovenija-Hrvaška od vseh 38 potrjenih. SVRK: »Proces pospešeno teče in vse obveznosti bodo izpolnjene.« Naj spomnimo, da je prav pri menjavi vlade v prvi polovici septembra završalo med potencialnimi prejemniki sredstev, zlasti pri Avtonomnem centru iz Čakovca, češ da bodo sredstva za projekte zaradi, poenostavljeno rečeno, počasnega »procesiranja«, izgubljena. SVRK je že takrat pojasnjeval, da so kadrovske in druge težave prispevale k zastojem tudi pri tem projektu. Gre predvsem za zamude v okviru tretjega javnega razpisa čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško za obdobje 2007−2013, ki je bil objavljen že februarja leta 2012. Nanj je takrat prispelo 228 vlog, odobrenih je 38 in 25 jih je bilo do srede že podpisanih. Celoten seznam pogodb, podpisanih in še ne podpisanih, je dostopen na tej povezavi.