Kreditne marže bodo nižje

Menedžerska konferenca: banke niso slabe, ampak bančniki.

Objavljeno
26. september 2014 00.07
vidic NLB
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Portorož – »Dobra novica je, da se bodo kreditne marže znižale, po moji oceni za 100 bazičnih točk,« je udeležence menedžerske konference razveselil predsednik uprave banke UniCredit Stefan Vavti, ki je na konferenco prišel iz hotela Kempinski, kjer so bankirji danes razpravljali o oživljanju kreditne rasti.

Na okrogli mizi z naslovom Kako dvigniti dobičkonosnost z 0,5 na pet odstotkov v treh letih? je Vavti ugotavljal, da imamo v Sloveniji primerljivo previsoke kreditne marže, kar je posledica visokih depozitnih obresti, a se tudi to zdaj spreminja. Dodal je, da po posojilih povprašujejo tisti, ki jih ne morejo dobiti, tisti, ki bi jih lahko, pa premalo povprašujejo po njih.

»Slovenija nima slabih bank, ampak slabe bančnike, ki so dajali preveč tvegana posojila,« je dejal Vavti. Opozoril, je, da morajo težave podjetij najprej rešiti lastniki, če ti tega ne zmorejo, pa bi to morali prepustiti upnikom. Ti so po njegovih besedah premalo zaščiteni.

Izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Torbjörn Månsson je povedal, da je v njihovih rokah zdaj najslabši del slovenskega gospodarstva. Skrbijo za 426 podjetij, približno polovica jih je v stečaju. Po Månssonovih besedah je 94 primerov takih, ki imajo perspektivne programe in kjer bodo s prestrukturiranjem slaba posojila lahko spremenili v dobra. Pri tem je opozoril, da je treba vlagati v dejavnosti, ki so obetavne, ne pa se ukvarjati z zavoženimi.

Premalo ambicioznosti

Predsednik Združenja Manager in generalni direktor Danfoss Trata Aleksander Zalaznik je opozoril, da je nujno, da podjetja ustvarjajo dobiček: »Dobiček je gorivo za razvoj družbe, je edini realen vir za višjo gospodarsko rast, višjo zaposlenost, višje proračunske prihodke in s tem dvig splošne blaginje.«

Tako Zalaznik kot direktor Lumarja Marko Lukić v Sloveniji pogrešata več ambicioznosti, da bi bili najboljši. »Če na to kot menedžer niso pripravljen, potem nisi na pravem mestu,« je dejal Lukić. Podjetje Lumar je najboljše v avstrijsko-nemški skupini. Lukić je dejal, da če delaš z ljudmi, ki vzamejo 20- ali 30-letni kredit za tvojo hišo, potem ne smeš biti slab ali nezanesljiv.

Direktorica Bisnode južni trgi Maria Anselmi je opozorila, da v podjetjih opaža dve pomanjkljivosti: jasen poslovni model z opredelitvijo ciljnih trgov in neučinkovitost pri procesih. Poudaril je, da morajo podjetja pri prestrukturiranju razvijati programe, kjer so močna, kot je to storil Amazon. Nemška veleposlanica v Sloveniji Anna Elisabeth Prinz pa je dejala, da moramo spremeniti miselnost in sprejeti nekatere ukrepe, kot je to pred 10 leti naredila njena država, kar je prineslo gospodarsko rast in višjo zaposlenost.