Kupčkanje z glasovi za samostojnost Triglava

Poslanci ta in prihodnji teden o kandidatih za nadzornika SDH.

Objavljeno
12. junij 2017 19.04
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana - Mandatno-volilna komisija na bi v četrtek obravnavala predlog vlade, da se za kandidata za nova nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenuje Igorja Kržana in Andreja Bertonclja, državni zbor pa naj bi o tem glasoval na junijski seji, ki se začne prihodnji ponedeljek. A po neuradnih informacijah naj bi Desus glasove svojih poslancev pogojeval, z neodvisnim upravljanjem deleža v Zavrovalnice Triglav v okviru demografskega sklada.

V Desusu pravijo, da omenjena kandidata za zdaj podpirajo, a hkrati poudarjajo, da je demografski sklad zanje prednostna naloga.

Ena od neuresničenih zavez te vlade je namreč ustanovitev rezervnega demografskega sklada, v katerega bi se morala Kapitalska družba po zakonu preoblikovati že do konca leta 2015. Ministrstvo za finance zakon o tem pripravlja že tri leta, a ker se koalicija ne more dogovoriti o ključnih rešitvah, ta še vedno ni sprejet. Pogovore o tem naj bi delovna skupina nadaljevala prihodnji teden.

Kot je mogoče izvedeti neuradno, še vedno ostaja nedorečeno vprašanje 34-odstotnega deleža v Zavarovalnici Triglav, ki je zdaj v lasti pokojninske blagajne. Desus je sicer dosegel, da se bo ta neodplačno prenesel na demografski sklad, a SMC menda ne želi pristati, da bi se z njim upravljalo neodvisno od Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Zakon o SDH namreč določa, da v primeru skupnih naložb glasovalne pravice na skupščini izvršuje SDH, pri tem se usklajuje s Kadom, če soglasja ni, pa glasuje po svoji presoji. Ker vlada zakona ne namerava spreminjati, se menda razmišlja o tem, da bi se predvidela sklenitev nekakšne pogodbe, po kateri bi vsak upravljal svoj delež zavarovalnice. SDH ima namreč v lasti še 28-odstotni delež Triglava.