Likovno zbirko Factor banke lahko odkupi ministrstvo za kulturo

Ministrstvo za kulturo je izkazalo interes, da bi ob likvidaciji banke zbirka prešla v državno last in bila predana Moderni galeriji.

Objavljeno
13. november 2015 18.18
Factor banka v Ljubljani, 9. septembra 2013
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Vlada RS se je na današnji redni seji seznanila s problematiko odkupa likovne zbirke Factor banke in sprejela sklep, da se ministrstvo za kulturo pooblasti za posredovanje ponudbe za javno zbiranje zavezujočih ponudb za nakup.

Zbirka obsega 289 likovnih del. Jedro zbirke, ki obsega 85 likovnih del, je rezultat premišljene, odlično vodene zbiralne in odkupne politike, ki jo je strokovno usmerjal prof. dr. Tomaž Brejc. Izredno kakovostna zbirka predstavlja pregled sodobnega slovenskega slikarstva (in kiparstva) od 90. let prejšnjega stoletja vse do danes.

Moderna galerija je pripravila inventarno knjigo zbirke. Ministrstvo za kulturo je izkazalo interes, da bi ob likvidaciji banke zbirka prešla v državno last in bila predana Moderni galeriji. Banka Slovenije je predlog podprla ob upoštevanju pogojev, ki izhajajo iz zakonodaje in se nanašajo na likvidacijski postopek. Zaradi zavarovanja vrednot jedra zbirke je ministrstvo za kulturo 17. 3. 2015 zbirko uvrstilo v nacionalno bogastvo, s čimer je zagotovljeno, da jedro zbirke ostane ohranjeno kot nedeljiva celota, prepovedan pa je tudi trajni izvoz in iznos zbirke ali njenih posameznih delov. Ravno zaradi pomembnosti jedra zbirke, ki bi jo uvrstili v zbirko Moderne galerije in s tem zapolnili vrzeli v stalni zbirki, je ministrstvo za kulturo predlagalo, da se zagotovijo sredstva za odkup zbirke, so sporočili po seji vladi.