Luksemburška deklaracija za socialno ekonomijo

Podpisana je Luksemburška deklaracija za nadaljnje korake na področju socialne ekonomije

Objavljeno
05. december 2015 13.10
Proizvodnja podjetja Domel 8.7.2013 Železniki Slovenija
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana - V Luksemburgu, kjer je zadnje dni potekala konferenca na temo »Spodbujanja socialnih podjetij v Evropi«, je  bila podpisana tudi Luksemburška deklaracija z naslovom »Koraki k izgradnji boljšega ekosistema za podjetja v socialni ekonomiji«.

Prvič v zgodovini EU je bil namreč ob predsedovanju države članice EU sprejet sklep Sveta o spodbujanju socialne ekonomije, ki predstavlja zaključek Luksemburške deklaracije. Ta naslavlja države članice EU, še posebej pa poziva Evropsko komisijo k nadaljnjim korakom na področju socialne ekonomije, k večji aktivnosti in k oblikovanju konkretnih rešitev za spodbujanje socialne ekonomije, so sporočili iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).


Na konferenci sta Slovenijo predstavljala Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za socialno ekonomijo in Nena Dokuzov, vodja sektorja za socialno podjetništvo, zadružništvo in ekonomsko demokracijo na MGRT.
V imenu Slovenije je Luksemburško deklaracijo podpisal državni sekretar Tadej Slapnik, ki je poudaril: »Slovenija si prizadeva spodbuditi socialno ekonomijo in do leta 2025 doseči evropsko povprečje 6,5 odstotka zaposlenih v tem sektorju.«


Ministri držav članic so sprejeli tudi sklep, da bodo skupaj oblikovali neformalno ministrsko skupino, ki bo prispevala k uspešnejšemu dialogu z Evropsko komisijo. Kot je poudaril Nicholas Schmit, luksemburški minister za delo, zaposlovanje, socialno in solidarnostno ekonomijo, krepitev socialne ekonomije ni odgovor na vse probleme, s katerimi se sooča Evropa v zadnjih letih, vendar pa predstavlja pomemben del odgovora na te izzive.