Mali delničarji zahtevajo razkritje poročila o NLB

Naj bo to, kaj se je dogajalo pri sanaciji bank, jasno vsem, so zapisali.

Objavljeno
11. november 2016 15.07
acr NLB
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Mali delničarji so po četrtkovi objavi računskega sodišča o poslovanju NLB, v katerem je to med drugim ugotovilo več nesmotrnosti pri prenosu terjatev iz NLB na DUTB, a podrobnosti ni razkrilo, napovedali, da bodo zahtevali razkritje celotnega poročila. Naj bo to, kaj se je dogajalo pri sanaciji bank, jasno vsem, so zapisali.

»Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) bo kot izbrisani delničar NLB ter v imenu izbrisanih obvezničarjev NLB26 zahtevalo, da računsko sodišče nemudoma objavi celotno necenzurirano verzijo poročila,« so danes sporočili iz MDS.

Nato pa bodo njihovi odvetniki proučili, ali niso morda organi vodenja in nadzora v NLB ter nadzorni regulator Banke Slovenije v tem primeru opustili dolžno skrbnost.

Tudi v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so računsko sodišče pozvali k umiku oznake zaupnosti. »Naj se vsem državljanom omogoči, da se seznanijo s konkretnimi ugotovitvami revizije NLB in se udeležijo široke razprave o tem, kaj se je dejansko dogajalo pri sanaciji slovenskih bank jeseni 2013,« so zapisali v VZMD.

Kot so ugotovili v MDS, je po tem, kar je bilo doslej interpretirano, vrednost terjatev ocenjevala in naloge za prodajo dajala Banka Slovenije. Če pa so bile terjatve napačno ocenjene, to pomeni, da je bila izhodiščna ocena vrednosti terjatev oziroma stanja v NLB, kar je bilo osnova za sanacijo, napačna. Zanima jih tudi, ali bo država kot lastnica banke začela postopek proti upravi in nadzornikom banke.

Ker je računsko sodišče med drugim poročilo predalo policiji in Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, je MDS zadnjega pozvalo, naj ga obravnava prednostno in »izvede vse potrebne ukrepe, da bodo sprožene sodne preiskave pred pristojnimi sodišči proti vsem odgovornim osebam, ki so povzročile ali pripomogle k slabljenju virtualne stečajne mase, iz katere bi se lahko poplačali izbrisani delničarji in obvezničarji«.