Manj kot v letu dni je postal kriptomiljarder

Profil: Borza Binance zahteva zelo malo podatkov od uporabnikov, ki bi radi trgovali na njej.

Objavljeno
06. april 2018 21.17
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Poslovnež in računalniški strokovnjak Zhao Changpeng je na vrhuncu buma te dejavnosti ustvaril največjo borzo za trgovanje s kriptovalutami in postal milijarder. Pri trinajstih letih se je iz Kitajske skupaj z družino preselil v Kanado in po študiju računalništva več let delal v različnih računalniških podjetjih.

Za kriptovalute se je začel zanimati leta 2013 in bil leto dni zatem tako trdno prepričan, da je prihodnost v kriptovalutah, da je prodal svoje stanovanje v Šanghaju, vredno približno milijon dolarjev, in ves denar vložil v bitcoine.

Julija 2017 je ustanovil borzo za trgovanje s kriptovalutami Binance, ki sicer omogoča samo menjavo različnih kriptovalut, ne pa tudi menjave iz kriptovalut v, denimo, dolarje ali evre. Borza se je zelo hitro uveljavila med uporabniki in se manj kakor v letu dni razvila v največjo borzo za trgovanje s kriptovalutami, ki je imela na svojem vrhuncu pred nekaj meseci že za 11 milijard dolarjev prometa mesečno.

Za Binance velja, da zahteva zelo malo podatkov od uporabnikov, ki bi radi trgovali na borzi, saj mora uporabnik vnesti samo svoj elektronski poštni naslov, dnevni dvig pa je omejen na dva bitcoina (približno 11.000 evrov). Mnogi zato opozarjajo, da je zaradi takšne anonimnosti uporabnikov težko preprečevati kakršno koli pranje denarja ali tržne manipulacije, in so prepričani, da je poslovanje Binancea premalo pregledno. Toda med uporabniki Binancea, ki jih je že osem milijonov, je borza zelo priljubljena, saj velja za zanesljivo, njene provizije za opravljene transakcije pa so med najnižjimi na tovrstnih borzah.

Zhao Changpeng Foto: Reuters

Zhao pravi, da se zaveda, da poskušajo finančni organi po vsem svetu čedalje bolj zaostrovati nadzor nad trgovanjem s kriptovalutami, in priznava, da se poskuša »zelo ustvarjalno izogibati nepotrebnemu nadzoru«. Zato ni pripravljen razkriti, kje so sedež in strežniki borze, prav tako ni pripravljen javno razkriti natančnih podatkov o poslovanju borze.

Večkrat se seli ter najema stanovanja in hotelske sobe v Singapurju, Tajvanu in Hongkongu, zato je zelo težko ugotoviti, katera država je pristojna za nadzor nad delovanjem borze Binance.

Enainštiridesetletni Zhao, čigar osebno premoženje je po njegovih besedah vredno približno dve milijardi dolarjev, pravi, da ga bogastvo pravzaprav ne zanima, zato nima ne avtomobila ne hiše, prav tako nima nobenih konjičkov, saj ga v življenju zanimajo pravzaprav samo kriptovalute.

Prepričan je, da bo njegova borza še nekaj časa lahko poslovala tako kot do zdaj in torej omogočala precejšnjo anonimnost svojih uporabnikov ter skrivala podrobnosti o svojem poslovanju, vendar tega verjetno ne bo mogla početi v nedogled, če bodo finančni organi posameznih držav v prihodnje res vse bolj zaostrovali nadzor nad trgovanjem s kriptovalutami.