Manoj Bhargava - od pijač k tehnologiji

Profil: Milijarder je postal z energijsko pijačo, zdaj vlaga v visoko tehnologijo.

Objavljeno
18. december 2015 18.24
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Indijsko-ameriški milijarder, ki je obogatel s prodajo priljubljene energijske pijače 5-Hour Energy, se namerava v prihodnje posvetiti azijskemu trgu in na njem ponujati svoje najnovejše inovativne izdelke.

Manoj Bhargava se je rodil na severu Indije in se pri štirinajstih skupaj z družino preselil v ZDA. Leto dni je obiskoval univerzo Princeton, vendar študija ni dokončal, ker se mu menda ni zdel dovolj zanimiv. Vrnil se je v Indijo in več let živel v hinduističnem samostanu, kjer se je – kakor še zdaj večkrat pove medijem – naučil jasnega razmišljanja, zato še vedno redno meditira. Potem je spet odšel v ZDA in ustanovil družbo Living Essentials, ki je začela izdelovati energijsko pijačo 5-Hour Energy.

Do leta 2011 je s pijačo zaslužil več kakor milijardo dolarjev in zdaj je 80-odstotni lastnik holdinškega podjetja Innovation Ventures, nadrejenega podjetja družbe Living Essentials, ki proda za približno 500 milijonov dolarjev izdelkov na leto. Po zelo velikem uspehu energijske pijače 5-Hour Energy se je Bhargava odločil ustanoviti več drugih podjetij, tudi sklad za financiranje novih obetavnih podjetij MicroDose Life Sciences, investicijski sklad ETC Capital in podjetje Plymouth Real Estate Holdings.

Iz ZDA v Singapur

Bhargava se namerava v prihodnjih letih odločno lotiti azijskega trga, predvsem trga v Singapurju, kjer si že nekaj časa prizadevajo privabiti globalna tehnološka podjetja, ki v vse večjem številu prihajajo v to azijsko mestno državico, zato se je tudi Bhargava odločil izdelavo večine svojih izdelkov preseliti iz ZDA v Singapur.

Pred tremi leti se je začel pogovarjati s pristojnimi uradnimi singapurskimi predstavniki, ki so ga prepričali, da bo pri njih hitro in brez težav lahko dobil vse, kar potrebuje za svojo dejavnost. Bhargava je leta 2013 skupaj z Ravinderjem Sajvanom ustanovil podjetje Renew Group, ki bo v novi tovarni v Singapurju izdelovalo stroje za prečiščevanje morske vode in predelavo v pitno vodo.

Kolesa bodo proizvajala električno energijo

V tovarni, vredni 120 milijonov dolarjev, bodo izdelovali tudi masažne naprave, podobne posteljam, s katerimi bodo pospeševali kroženje krvi po telesu. Poleg tega namerava Bhargava marca v Indiji začeti izdelovati kolesa, s katerimi bo mogoče ustvarjati električno energijo za revna gospodinjstva, prodajati pa jih namerava samo za 200 dolarjev.

Dvainšestdesetletni Bhargava je znan tudi po svoji dobrodelni dejavnosti, saj podpira delovanje več dobrodelnih skladov. Letos je med drugim obljubil, da bo 99 odstotkov čistega dobička, ki ga bo zaslužil s prodajo svojih inovativnih izdelkov, namenil izboljšanju življenjskih razmer najrevnejših.