Marko Voljč ni več prvi nadzornik Hypa

S funkcije je odstopil zaradi osebnih razlogov.

Objavljeno
27. november 2015 17.03
Marko Voljč, član uprave belgijske banke KBC in nekdanji predsednik uprave Nove Ljubljanske banke. Ljubljana,13.maja, 2013.
M. Bi.
M. Bi.

Marko Voljč, ki je nastopil funkcijo prvega nadzornika v skupini Hypo Group Alpe Adria, ko sta julija lastništvo bančne mreže na območju Slovenije, Hrvaške, v BiH, Srbije in Črni gore pervzela finančni sklad Advent International in EBRD, s koncem tega meseca zapušča položaj. Kot so sporočili iz Hypa, je odstopil zaradi osebnih razlogov.

Za Delo pa je Marko Voljč pojasnil, da je odstopil zaradi njegove pogoste odsotnosti iz regije, kar mu ne omogoča, da bi dovolj intenzivno opravljal funkcijo predsednika NS Hypo Group Alpe Adria.

Skupščina banke je na današnjem srečanju že imenovala novega člana nadzornega sveta, Herrmanna-Josefa Lambertijakija. Do leta 2012 je bil član uprave Deutsche Bank. Ob imenovanju je povedal: »Veselim se proaktivnega sodelovanja pri reorganizaciji banke. Naš cilj je ponuditi prvovrstne in učinkovite storitve strankam na področju poslovanja z občani in podjetji. Prizadevali si bomo za profitabilno rast. Okrepili bomo prodajne kanale in strankam ponudili storitve tudi preko mobilnih kanalov«.

Voljč je julija v pogovoru za Delo povedal, da se je konec lanskega leta, po upokojitvi v belgijski KBC banki, kjer je bil član uprave, poslovil delovanja na področju financ in bančništva. »Potem pa je nepričakovano prišla ponudba Adventa Inernational. Iskali so člane za nadzorni svet in vprašali so me, ali bi bil glede na moje mednarodne bančne izkušnje in poznavanje regije pripravljen sodelovati. Za zasebni finančni sklad še nisem nikoli delal, tako da sem intelektualno zanimiv izziv sprejel. Poleg tega je bila to tudi priložnost, da se po več letih vrnem v regijo,« je julija povedal Voljč.