Mayeva in funt poraženca britanskih volitev

Poraz Mayeve pretresel politično krajino, ne pa tudi finančnih trgov.

Objavljeno
09. junij 2017 19.31
BRITAIN-ELECTION/
Jan Bratanič
Jan Bratanič

Finančni trgi ne marajo presenečenj. In »poraz« Therese May, ki je na britanskih volitvah izgubila večino v parlamentu, je bil prav to. Negotovost je udarila po funtu, medtem ko so delnice multinacionalk pridobivale na vrednosti.

Odzive finančnih trgov na rezultate britanskih parlamentarnih volitev lahko prebiramo z dveh koncev. Prvi je šok, ki je povzročil nov padec vrednosti britanskega funta v primerjavi s 158 svetovnimi valutami. Proti dolarju je do četrte ure popoldne izgubil skoraj 1,75 odstotka vrednosti in bil pri 1,27 dolarja vreden najmanj po 18. aprilu, ko je premierka Theres May sklicala predčasne volitve. Evro je proti funtu istočasno pridobil 1,4 odstotka vrednosti, medtem ko je funt proti jenu izgubil okrogel odstotek. Večina analitikov in strokovnjakov si je v ocenah edina, da bo šibak funt vztrajal še nekaj časa. Razlog za to je negotovost, ki jo prinaša vlada brez jasne večine, saj bi to lahko močno vplivalo na način, kako bodo Britanci vodili pogajanja z Evropo o brexitu.

Uvoznikom grenke...

Novica prinaša skrbi in veselje v podjetniški sektor. Britanska podjetja, ki stavijo na domači trg, so vse prej kot navdušena nad šibkim funtom, v katerem bodo prejemala prihodke, po nakupe surovin ali polproizvodov pa se bodo bržkone morala obrniti v tujino, kjer so glavne plačilne sredstva prav danes relativno več vredni dolarji, evri in jeni. Borzni indeks FTSE250, ki vključuje v glavnem podjetja aktivna na britanskem trgu - tudi nepremičninska podjetja in gradbince -, je tako na začetku izgubil nekaj več kot 0,5 odstotka vrednosti preden je do konca dnevnega trgovanja splezal za 0,3 odstotka v primerjavi z vrednostjo iz zaključka prejšnjega trgovalnega dne.

...izvoznikom sladke skrbi

Izvozniki si na drugi strani manejo roke, saj ustvarjajo prihodke v tujih valutah, medtem ko dobršen del delovne sile plačujejo v funtih. Danes so tako precej bolj konkurenčni kot denimo pred tremi leti, ko je bil funt vreden 1,7 dolarja ali približno tretjino več. Temu dejstvu lahko pripišemo optimizem vlagateljev in posledično rast vrednosti delnic britanskih multinacionalk, ki ustvarjajo prihodke na globalnih trgih.

Borzni indeks FTSE 100, v katerega je zajetih stoterica največjih britanskih podjetij, je tako danes pridobil približno odstotek vrednosti in se zopet pomika proti rekordnim vrednostim. V zelenem so trgovanje končali praktično vsi evropski borzni indeksi, vključno z nemškim Daxom, francoskim Cac40, slovenskim SBITOP in panevropskim indeksom Euro Stoxx 600.

Šoka ni bilo in ga tudi ne bo

Politična negotovost torej vsaj zaenkrat ni iztirila vlagateljev. In jih po oceni Jamesa Bartyja, stratega za evropske delniške trge iz Bank of America Merrill Lynch tudi ne bo. Za tiskovno agencijo Reuters je namreč dejal: »Današnja negotovost je predvsem slaba novica za funt. V globalnem smislu pa nima velike teže. Za razliko od brexita, ki je pretresel trge, so učinki volitev omejeni ozko na Britanijo.«

A tudi to se lahko spremeni v primeru, ko bi razmerja politične moči v britanskem parlamentu vplivala na pogajanja z Brusljem o brexitu. Bolj kot bodo težka pogajanja in ostrejši kot bodo pogoji izstopa Britancev iz EU, slabše bo to za delnice britanskih podjetij in tudi za funt, pri čemer bo precej odvisnega od tega, kakšna bodo predhodna pričakovanja vlagateljev.