Mednarodni denarni sklad izboljšal napoved za Slovenijo

Za letos ji je napovedal 1,4-odstotno gospodarsko rast.

Objavljeno
07. oktober 2014 17.26
jsu_SP/MNENJA
N. G., gospodarstvo
N. G., gospodarstvo
Ljubljana − Mednarodni denarni sklad (IMF) v svoji oktobrski napovedi Sloveniji za letos napoveduje 1,4-odstotno gospodarsko rast, enako rast pa naj bi naša država ustvarila prihodnje leto. Po drugi strani je IMF poslabšal napoved za svetovno gospodarstvo. To naj bi letos zraslo za 3,3 odstotka.

Mednarodni denarni sklad je občutno popravil aprilsko napoved, ko je Sloveniji napovedal 0,3-odstotno krepitev gospodarske dejavnosti. Še vedno je IMF v svojih napovedih nekoliko bolj previden kot Urad za makroekonomske zadeve in razvoj, ki za letos napoveduje dvoodstotno, za prihodnje leto pa 1,6-odstotno rast. IMF za letos predvideva 0,5-odstotno inflacijo v Sloveniji, prihodnje leto pa naj bi ta dosegla en odstotek. Brezposelnost v Sloveniji naj bi letos dosegla 9,9, prihodnje leto pa padla na 9,5 odstotka.

IMF enako gospodarsko rast kot Sloveniji napoveduje tudi Nemčiji, Avstriji napoveduje enoodstotno rast, medtem ko naj bi se BDP Italije skrčil za 0,2 odstotka, Hrvaške pa za 0,8 odstotka. Območje evra naj bi letos zabeležilo 0,8-odstotno rast, prihodnje leto pa 1,3-odstotno.

IMF še ugotavlja, da se nadaljuje neenakomerno okrevanje svetovnega gospodarstva: »Zaradi manjše gospodarske aktivnosti v prvi polovici leta 2014 od pričakovane, je napoved za svetovno gospodarstvo poslabšana na 3,3-odstotno rast letos, kar je 0,4 odstotne točke manj od aprilske napovedi.« Prihodnje leto naj bi svetovni BDP zrasel za 3,8 odstotka.

IMF v oktobrskem poročilu opozarja na geopolitične napetosti, predvsem v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu. Ukrajini za letos napoveduje 6,5-odstotno skrčenje BDP, Rusiji pa le 0,2-odstotno rast, leta 2015 pa 0,5-odstotno. IMF še ugotavlja, da so razvite države zadržane pri investicijah, čeprav je zadolževanje cenejše, vzdušje na finančnih trgih optimistično in cene delnic višje.