Menjava gotovine lahko stane tudi šest evrov!

Zveza potrošnikov svetuje: preverite vnaprej, koliko banka zaračuna za polog, dvig ali menjavo gotovine.

Objavljeno
01. september 2013 20.39
reu evri
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Zveza potrošnikov Slovenije je preverila, koliko banke zaračunavajo za polog, dvig ali menjavo gotovine.

Ravnanje posameznih bank pri zaračunavanju menjave bankovcev v kovance in obratno je različno. V nekaterih lahko vsak potrošnik opravi menjavo zastonj, v drugih bankah pa mu bodo to storitev zaračunali, četudi je njihov komitent. Tako bodo vsem potrošnikom, tudi svojim komitentom, zaračunali določen odstotek vrednosti zamenjane gotovine v Delavski hranilnici, Deželni banki, Probanki, Sberbank, SKB in Unicredit; v zadnji na primer najmanj 6 evrov. Druge banke zaračunajo storitev le nad določeno vrednostjo oziroma številom kovancev ali bankovcev. Takšna je poslovna politika Abanke, Banke Koper, Gorenjske banke, Hypo banke, NKBM, NLB in Raiffeisen banke; v zadnji tako za zamenjavo več kot 50 kovancev zaračunajo 10 evrov. Le v BKS banki, Hranilnici Lon in Sparkasse lahko tudi nekomitenti brezplačno menjajo kovance v bankovce ali pa obratno.

Kaj pa menjava večjih bankovcev v manjše? V Gorenjski banki, Hypo banki, Hranilnici Lon, NKBM, Raiffeisen banki, Sparkasse ali UniCredit banki večje bankovce zamenjajo za manjše brezplačno vsem.

In če želite položiti ali dvigniti gotovino? V vseh bankah bodo vaše bankovce sprejeli brezplačno, za polog kovancev na bančnih okencih pa boste morali pri večini bank plačati provizijo. Banke pa ne zaračunajo za dvig kovanega denarja; izjemi sta NKBM in Sberbank.