MF: nad 100 pripomb k davku na nepremičnine

Ministrstvo za finance že proučuje pripombe k predlogu zakona o davku na nepremičnine.

Objavljeno
01. julij 2013 17.31
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo

Ljubljana - Ministrstvo za finance je 7. junija na svoji spletni strani objavilo predlog zakona o davku na nepremičnine in ga do 28. junija prepustilo javni razpravi. Zdaj je že preštelo koliko pripomb je dobilo. Veliko!

»Ministrstvo za finance je prejelo skupno prek sto odzivov oziroma pripomb in predlogov občinskih združenj, posameznih občin, različnih združenj, cerkvenih organizacij, gospodarskih družb, političnih strank ter večjega števila posameznikov. V okviru medresorske obravnave je svoje pripombe oddalo več ministrstev,« sporočajo z ministrstva za finance.

Pripombe so uredili po področjih. Ugotavljajo, da se jih večina nanaša na šest področij: delitev davčnih prihodkov med državo in občinami, pri čemer se občine ne strinjajo, da bi 50 odstotkov prihodkov dobil državni proračun; višino davčnih stopenj, ki da je previsoka in bo preveč obremenila tako prebivalstvo kot gospodarsko dejavnost; obdavčitev cerkvenih objektov, namenjenih verskim obredom; obdavčitev kmetijskih zemljišč in stavb; odsotnost določb o socialnih korektivih; na podatke o nepremičninah in njihovih vrednostih, ki naj bi bili zelo slabi.

»Ministrstvo za finance bo vse prejete pripombe temeljito preučilo in jih smiselno upoštevalo, v kolikor jih bo mogoče vključiti v sistem na način, da se ne poruši primerljive obravnave med vrstami nepremičnin in zavezanci. Ob upoštevanju rokov za pripravo zakona se načrtuje sprejem zakona do konca letošnjega leta. Javnost bo o nadaljnjih postopkih in morebitnih novih rešitvah pravočasno obveščena,« sporočajo iz ministrstva.

Ministrstvo je v besedilu, ki je bilo v javni obravnavi, predlagalo deset davčnih stopenj: 0,15 odstotka za stanovanjsko rabo, 0,80 odstotka za poslovno in industrijsko rabo, 0,50 odstotka za drugo rabo (javno, kmetijsko in drugo),  0,50 odstotka pri zemljiščih za gradnjo stavb (nezazidana stavbna zemljišča za gradnjo stavb), 0,50 odstotka za ostala zemljišča (kmetijska, gozdna, druga zemljišča), 0,45 odstotka za stanovanjske nepremičnine, v katerih lastnik nima bivališča in jih ne oddaja in 1,50 odstotka za neizkoriščena stavbna zemljišča. V vseh primerih je davčna osnova posplošena tržna vrednost nepremičnin po podatkih geodetske uprave.