Ministrica Makovec Brenčič na Slovensko-izraelskem dnevu znanosti

Srečanje je pomembno za prihodnje sodelovanje raziskovalcev obeh držav.

Objavljeno
07. junij 2017 22.54
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana – Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič se je z delegacijo slovenskih raziskovalcev v Tel Avivu ta teden (v ponedeljek) udeležila 2. Slovensko - izraelskega dneva znanosti. Gre za srečanje med slovenskimi in izraelskimi raziskovalci, ministrstvo je na srečanje povabilo predstavnike slovenskih raziskovalnih organizacij in slovenskih javnih univerz in odzvalo se je šest ustanov: Kemijski inštitut, Geološki zavod Slovenije, ZRC SAZU, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru ter na posebno prošnjo izraelske strani tudi direktor Centra odličnosti vesolje, so sporočili iz ministrstva.

Srečanje v Tel Avivu sta odprla ministrica Makovec Brenčič in generalni direktor izraelskega Ministrstva za znanost in tenologijo Peretz Vazan. Srečanje je pomembno za prihodnje sodelovanje raziskovalcev obeh držav, ki bodo na srečanju tudi določili skupna prioritetna področja. Ministrica pa je tudi poudarila pomen krepitve podjetniškega duha na področju znanosti in prenosa znanja in tehnologij v prakso.

Srečanje bo utrdilo sodelovanje

Slovenska stran je izraelsko seznanila z okoljem, v katerem delujeta slovenska znanost in tehnologija, s strategijo pametne specializacije, z uspešnostjo Slovenije v okvirnih programih EU, z rezultati centrov odličnosti in kompetenčnih centrov, predstavila pa je tudi načrte Slovenije na področju znanosti v novi finančni perspektivi ter o njeni umeščenosti v program Obzorje 2020.  Srečanje v Izraelu bo zagotovo sodelovanje utrdilo, je dejala ministrica Makovec Brenčič, in izrazila veselje nad dejstvom, da se le-to odvija ob 25 letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.      

Ministrica se je udeležila tudi 4. zasedanja slovensko - izraelskega skupnega odbora za znanstveno in tehnološko sodelovanje. Zasedanje se je odvilo na pobudo izraelskega ministrstva za znanost in tehnologijo, ki je izrazilo željo po oživitvi sodelovanja med državama na področju znanosti. Tudi zato, ker je bil uspešen 1. Izraelsko-slovenski dan znanosti, ki se je odvil leta 2014 v Ljubljani.

Ministrica Makovec Brenčič in izraelski minister za znanost in  tehnologijo Ofir Akunis sta po zaključku zasedanja podpisala delovni program bilateralnega sodelovanja na področju znanosti. Dogovorila sta se tudi za izmenjavo dobrih praks v obliki seminarja med izraelskimi ERC štipendisti in slovenskimi kandidati za ERC štipendiste.

Obisk svetovni centra za spomin na holokavst

V torek popoldne je ministrica obiskala Svetovni center za spomin na holokavst Yad Vashem v Jeruzalemu, kjer si je ogledala stalno razstavo. S predstavnikom tega centra je podpisala pismo o nameri, ki bo okrepilo sodelovanje slovenskih raziskovalcev, ki se ukvarjajo s tematiko holokavsta, ter okrepilo sodelovanje slovenskih šol v izobraževalnih dejavnostih Yad Vashema.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je obiskala tudi Urad Republike Slovenije v Palestini s sedežem v Ramali. Srečala se je s palestinskim ministrom za izobraževanje in visoko šolstvo dr. Sabrijem Saidamom, z namestnikom direktorja UNRWA za Zahodni breg Scottom Andersonom, obiskala Univerzo Birzeit, kjer se je srečala z rektorjem dr. Abdulom Latif Abu Hijlehom ter z namestnikom vodje enote za izobraževanje UNESCO Tap Raj Pantom.