Ministrska konferenca Svetovne trgovinske organizacije - WTO - prvič v Afriki

V Nairobiju poteka 10. ministrska konferenca WTO (MC10)

Objavljeno
16. december 2015 16.44
TOPSHOTS-KENYA-NATURE-TOURISM-ANIMAL
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana - Vsi visoki govorniki so na otvoritvenem zasedanju (konferenca poteka od 15. do 18. decembra) poudarili vlogo in pomen multilateralnega trgovinskega sistema in Svetovne trgovinske organizacije (WTO) predvsem za države v razvoju in najmanj razvite države.

Večja vključenost- večji razvoj, manj revščine

Te s pomočjo večje vključenosti v mednarodno trgovino pospešujejo svoj gospodarski razvoj in zmanjšujejo revščino. Izpostavili so tudi pomen uspešne MC10 in dogovora o paketu Nairobi, od katerega bodo imele koristi vse članice WTO. Članice so bile tudi pozvane, da pokažejo zadostno mero fleksibilnosti in politično voljo za preboj v različnih stališčih, ki se lahko doseže v teh dneh. Z neuspehom MC10 bodo največ izgubile najmanj razvite države, vprašljiva pa bo tudi nadaljnja pogajalska kredibilnost WTO, so sporočili iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Slovensko delegacijo na konferenci vodi Aleš Cantarutti, državni sekretar na MGRT.

Sledila bodo zasedanja z nastopi ministrov držav članic WTO, ki bodo predstavljali svoje poglede na MC10 in trgovinska pogajanja v okviru Razvojne agende iz Dohe (DDA). Vzporedno bodo potekala tudi posebna zasedanja o treh potencialnih področjih DDA dogovora, ki so: izvozna konkurenčnost na področju kmetijstva, transparentnost na področju pravil ter razvojne zadeve in paket za najmanj razvite države.

V pogajanjih še veliko negotovosti

Pred začetkom 10. ministrske konference je potekalo zasedanje Sveta za zunanje zadeve (trgovina), na katerem je svet sprejel prvi sklop sklepov, ki vsebuje splošne politične usmeritve EU za pogajanja na MC10.Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je predstavila zadnje stanje pogajanj za Nairobi paket dogovorov. Poudarila je, da je v pogajanjih še veliko negotovosti, in da konsolidiranih besedil za posamezna področja še ni. Dogovor na področju vseh štirih oblik izvozne konkurenčnosti je možen z določeno fleksibilnostjo drugih članic. Članice so v razpravi podprle strategijo EU za vsebinski MC10 rezultat na področjih izvozne konkurenčnosti, transparentnosti, razvojnih vprašanj in dela po Nairobiju.

Točka razno: kriza jeklarjev

Svet za zunanje zadeve je v Nairobiju obravnaval vprašanje krize v jeklarski industriji EU, ki ga je izpostavila Slovaška.