Močnega položaja tudi neuspešni prevzem ne bo omajal

Vroča delnica: »napad« na konkurenčno podjetje Qualcomm ni znižal ocen analitikov.

Objavljeno
23. marec 2018 17.54
Infografika
Jan Kastelic, Alta Invest
Jan Kastelic, Alta Invest

O podjetju Broadcom se je zadnjega pol leta v borznih krogih kar veliko govorilo, saj je želel prevzeti konkurenčno podjetje Qualcomm, pri čemer bi šlo za največji prevzem tehnološkega podjetja v zgodovini. Prevzem je z odlokom preprečil ameriški predsednik Trump, ki je v obdobju povečanega protekcionizma svojo odločitev utemeljil s skrbjo za ameriško nacionalno varnost.

Podjetje Broadcom poseduje okoli 22.000 patentov, ki mu omogočajo konkurenčne prednosti in ga uvrščajo med vodilna tehnološka podjetja na področju intelektualne lastnine. Broadcom posluje znotraj štirih različnih segmentov, zato je eno najraznovrstnejših podjetij v industriji. Področji spletnih in brezžičnih povezav skupaj predstavljata okoli tri četrtine prihodkov od prodaje, ki so leta 2017 znašali 17,7 milijarde dolarjev.

Področje spletnih povezav vključuje najrazličnejše komponente, ki so vgrajene v naprave za spletni dostop, tako tiste za zasebne uporabnike kot tudi za ponudnike spleta in podjetja. Ponudba v sklopu brezžičnih povezav vključuje module za pametne telefone, ki zagotavljajo omrežni signal, wi-fi in Bluetooth povezljivost ter GPS-zmogljivosti. Pomemben, dvajsetodstotni delež v prodaji imajo tudi komponente, ključne za zagotavljanje hrambe podatkov in povezljivost podatkovnih centrov.

Analitiki, ki spremljajo poslovanje podjetja, za poslovno leto 2018 predvidevajo skoraj 20-odstotno rast prihodkov, z 17,7 milijarde dolarjev lani na 21,2 milijarde dolarjev letos. Ravno tako se pričakuje rast profitnih marž, kar naj bi povečalo čisti dobiček za 25 odstotkov na 9,1 milijarde dolarjev. Del navedene rasti je posledica prevzema podjetja Brocade, kar bo prihodke povečalo za dobri dve milijardi dolarjev na leto in okrepilo ponudbo podjetja na področju podatkovnih centrov. Poslovanje naj bi se povečalo tudi v letih 2019 in 2020, saj analitiki načrtujejo okoli petodstotno letno rast tako prihodkov kot tudi dobička.

Menimo, da si je Broadcom priboril močno tržno pozicijo v rastoči industriji, kar bo podjetju omogočilo dolgoročno in stabilno rast. Kljub izvedenim prevzemom je podjetje ohranilo nizko zadolženosti in močan denarni tok, kar podjetju zagotavlja varnostno rezervo tudi ob morebitnih slabših gospodarskih razmerah. Delnica glede na neposredne konkurente in tudi širši indeks izkazuje ugodno vrednotenje, saj kotira pri le 12-kratniku za leto 2018 predvidenega dobička, kar je nižje od osrednjega ameriškega indeksa S & P 500, ki kotira pri 17-kratniku prihodnjih dobičkov. Finančni analitiki, ki spremljajo poslovanje družbe, predvidevajo rast cene delnice v prihodnjem letu, saj ima kar 30 analitikov nakupno priporočilo, le dva pa priporočilo drži. Analitiki povprečno ocenjujejo, da bo delnica dosegla vrednost 320 dolarjev, kar bi glede na trenutno vrednost 244 dolarjev pomenilo okoli 30-odstotno rast.