Moody's: Bančni sektor bo še okreval

Kljub pozitivnim ocenam v 2016 izziv tveganja zaradi kakovosti premoženja in nenehni pritiski na dobičkonosnost.

Objavljeno
16. december 2015 12.16
reut*Moody's
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Frankfurt − Finančni temelji v večini evropskih bančnih sistemov se bodo v prihodnjem letu še naprej stabilizirali, za kar gre zahvala strožjim regulacijam, boljši kapitalizaciji in manjšemu dvigu povpraševanja po posojilih v zasebnem sektorju, so v zadnji napovedi ocenili analitiki bonitetne agencije Moody's.

Kljub pozitivnim ocenam pa bodo v letu 2016 predstavljali izziv tveganja zaradi kakovosti premoženja in nenehni pritiski na dobičkonosnost. Ti se bodo razlikovali po regijah, so v poročilu zapisali v Moody's.

»Evropske banke so izboljšale ukrepe za preprečevanje tveganja, trendi pa so se od razdolževanja premaknili proti stabilizaciji in rasti,« je pojasnila Carola Schuler iz agencije.

Po njenih besedah so zaznali močnejše kreditne profile kljub počasnemu in neenakomernemu okrevanju gospodarstva, zato je Moody's večini evropskih bančnih sistemov obete spremenil iz negativnih v stabilne.

Kot omenjeno, pa se bodo v prihodnjem letu povečali pritiski na dobičkonosnost: »Menimo, da bo razvlečeno obdobje nizkih donosnosti ključno vplivalo na dobičkonosnost.«

To težavo Moody's izpostavlja tudi v delu poročila za Srednjo in Vzhodno Evropo. Kot je pojasnila Schulerjeva, »želijo institucije zmanjšati vpliv (nizkih obrestnih mer) s povečevanjem posojil, vendar bo dobičkonosnost slovenskih, madžarskih in romunskih bank ostala skromna«.

Po drugi strani se je v omenjenih državah v zadnjih letih izboljšalo razmerje med posojili in depoziti, predvsem zaradi razdolževanja, so še zapisali v Moody's.