Mramor: Pri davčni reformi ne bomo vztrajali za vsako ceno

Glede na trenutne javnofinančne razmere ni prostora za zniževanje davkov, le za njihovo prestrukturiranje.

Objavljeno
20. november 2015 18.58
Minister za finance Dušan Mramor med pogajanji s sindikati javnega sektorja. Ljubljana, Slovenija 1.decembra 2014.
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Portorož - Slovenija je zaradi obdavčitve višjih plač nekonkurenčna, pobuda za razbremenitev najbolj produktivnih kadrov pa je prišla prav iz gospodarstva, je danes na Poslovni konferenci Portorož poudaril minister za finance Dušan Mramor.

Mramor je sicer pojasnil, da glede na trenutne javnofinančne razmere in na zaveze glede primanjkljaja enostavno ni prostora za zniževanje davkov, ampak da jih lahko zgolj prestrukturiramo, piše STA.

Glede odločitve za razbremenitev najbolj produktivnih in bolje plačanih pa je minister poudaril, da so spremembe davčne zakonodaje predlagali zaradi gospodarstva, in ne zato, ker bi si tega posebej želeli. Do sprememb pa bo prišlo, ko in če bo gospodarstvo presodilo, da mu te spremembe koristijo.

Zato je vlada zakonski sveženj tudi dala v javno razpravo. Ta se končuje danes, nato se bodo vlada odločila, kako naprej. Pri tem bodo vložene pripombe upoštevali v celoti, če bo seveda šlo za prestrukturiranje davkov in ne za njihovo znižanje, saj je predlagano davčno razbremenitev po Mramorjevih pojasnilih treba sfinancirati.

»Potrebujemo 70 milijonov evrov, ki jih moramo nekje dobiti z zvišanjem davkov in tu bomo poslušali vse nasvete gospodarstva,« je bil jasen Mramor.

Že prihodnji teden bo na vrsti prvi krog pogovorov z gospodarstveniki, ko bodo presodili, ali je mogoče omenjeni paket sestaviti in sprejeti v DZ, ali pa je nemara treba podaljšati razpravo.

Je pa minister hkrati dal vedeti, da vztrajati pri takšnem projektu nima smisla, če mu bo gospodarstvo nasprotovalo. V tem primeru, je pojasnil Mramor, so pripravljeni predlog davčnih sprememb umakniti in bodo zadeve ostale takšne, kot so zdaj.

Postopno obdavčenje nepremičnin

Minister se je dotaknil tudi vrednotenja nepremičnin. Kot je napovedal, nameravajo spremembe uveljavljati postopoma, tako da bi v letu 2018 ali 2019 lahko v celoti prešli na obdavčenje nepremičnin na podlagi ocenjene vrednosti.

Glede nedavnih menjav v vrhu SDH pa je Mramor ponovno poudaril, da s tem ni hotel in ni imel nič.

Mramor je uvodoma sicer ocenil že sprejete ukrepe in večje novosti na makroekonomskem področju. V večjem delu je tako po njegovih besedah prišlo do izboljšanja makroekonomske slike.

DZ je v zadnjem obdobju sprejel vrsto ukrepov, ki bodo prinesli davčne poenostavitve, kot npr. noveli zakona o davčnem postopku in o davku na dodano vrednost, sprejel je tudi novelo zakona o Družbi za upravljanje terjatev bank, ki bo le-tej dal širše pristojnosti. Prav tako so se izboljšale bonitetne ocene Slovenije in uvrstitev naše države na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti.

Med težavami, ki jih nameravajo resno naslovili v prihodnje, pa ostajata primanjkljaj in dolg sektorja država, je dodal minister.

Na vrsti ukrepi za izboljšanje poslovnega okolja

Med načrti je Mramor sicer izpostavil ukrepe za izboljšanje poslovnega okolja. Tako je že v javni obravnavi predlog novega zakona o trošarinah, pripravlja se paket sprememb na področju prostorskega načrtovanja, ki bo poenostavil proces pridobitve raznih dovoljenj, napovedal je tudi administrativno razbremenitev sodišč.

Kot je napovedal minister, bo Slovenija do leta 2020 odpravila strukturni primanjkljaj, za spodbujanje naložb bo verjetno vzpostavljen sistem nadzora nad novimi investicijami, ki bo dajal prednost njihovi učinkovitosti, pripravili bodo tudi posebne finančne programe za majhna podjetja.