Na obisk k Cerarjevi vladi prihaja inšpekcija iz Bruslja

Evropska komisija bo ocenila, kako odpravljamo makroekonomska neravnotežja.

Objavljeno
13. oktober 2014 19.44
Istvan Szekely Brdo 20.11. 2013
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Ljubljana – Cerarjeva vlada bo od srede do petka gostila inšpekcijo iz Bruslja. Na rednem delovnem obisku pri nas bo misija evropske komisije, ki bo v okviru regulative za odkrivanje in preprečevanje presežnih makroekonomskih neravnotežij ocenila razmere pri nas.

Slovenija ima že od leta 2009 presežni javnofinančni primanjkljaj in goste iz Bruslja, med njimi bo spet direktor generalnega direktorata za gospodarske in finančne zadeve pri evropski komisiji Istvan P. Szekely, ki ga bo zagotovo zanimalo, kako v zvezi s tem uresničujemo priporočila, ki nam jih je komisija naložila pred dobrimi štirimi meseci, v začetku junija. Navodila so tedaj vsebovala veliko konkretnih in precej kratkih časovnih rokov. Zlasti če upoštevamo, da smo vmes imeli še parlamentarne volitve in s tem povezan politični vakuum.

Za osvežitev spomina: med domačimi nalogami je na prvem mestu priprava ustreznih ukrepov za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja do konca prihodnjega leta.

Pripraviti moramo tudi ukrepe za zagotavljanje vzdržnosti pokojninskega sistema po letu 2020, že do konca avgusta bi morali predložiti celovit akcijski načrt za banke, nadaljevati moramo privatizacijo in poskrbeti za strategijo upravljanja naložb v DUTB.

Evropska komisija nam je naložila tudi privatizacijo NKBM do konca tega leta, Abanko bi morali privatizirati do konca leta 2015, sprejeti moramo ukrepe za boj proti korupciji ...

EK nam je junija še naložila, naj do konca leta (preostaneta torej le dobra dva meseca) pripravimo več sistemskih nalog z različnih področij, kot so celovit pregled vseh zdravstvenih izdatkov, celosten socialni sporazum in krovni načrt za prestrukturiranje podjetij. Koordinator obiska je ministrstvo za finance.