Nadzorniki Abanke se bodo sestali na konstitutivni seji

Nadzorniki Abanke naj bi na mizo dobili končni osnutek prestrukturiranja in povezovanja z Banko Celje.

Objavljeno
10. oktober 2014 19.46
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Nadzorniki Abanke Vipa se bodo v ponedeljek sestali na konstitutivni seji. Slišati je, da bo na mizi tudi končni osnutek programa prestrukturiranja in povezovanja z Banko Celje, ki ga želi finančno ministrstvo čim prej poslati v presojo evropski komisiji.

Potem ko je država minuli teden imenovala nov nadzorni svet Abanke, bo predvidoma v ponedeljek znano, komu bo pripadla funkcija predsednika in podpredsednika v nadzornem svetu. V NS Abanke po novem sedijo predstavnik Slovenskega državnega holdinga Marko Garbajs, Blaž Šterk iz Interenerga, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar, Barbara Kürner Čad iz odvetniške družbe Tomaž Čad in upokojeni bankir Janko Gedrih, ki v tem hipu še opravlja funkcijo predsednika nadzornega sveta Abanke Vipa.

Zamenjava nadzornikov Abanke ni presenetljiva, saj so v njem prej sedeli predvsem predstavniki nekdanjih lastnikov iz vrst Save in Zavarovalnice Triglav, v sredini decembra lani pa je bila banka, ki je dobila državno pomoč, podržavljena. Od nekdanjih nadzornikov sta ostala le še Gedrih in Slapar, oba sta že doslej bedela nad prestrukturiranjem banke, zato je mogoče, da v NS ne bo pomembnih sprememb, ugibajo viri iz krogov blizu Abanke.

Prenos na DUTB skorajda končan

Na dnevnem redu ponedeljkove seje naj bi bilo tudi napovedano združevanje in povezovanje Abanka z Banko Celje in slišati je, da naj bi nadzorniki na mizo že dobili končni osnutek prestrukturiranja združene banke, ki ga je spomladi napovedal nekdanji finančni minister Uroš Čufer. Država mora do najkasneje 31. decembra 2014 evropski komisiji predložiti načrt prestrukturiranja združene banke, skupni cilj države in obeh bank pa je, da bi načrt oddali v Bruselj že prej, tako da bi do konca leta že imeli soglasje EK za začetek združevanja obeh bank.

Abanka je od države decembra lani že prejela 348 milijonov evrov v denarju, prejšnji teden pa še 243 milijonov dodatnega kapitala v obveznicah, tako da skupni vložek države v tretjo največjo banko znaša 591 milijonov evrov. Po izpeljani dokapitalizaciji tudi ni zadržkov za prenos slabih terjatev Abanke na DUTB, prenos naj bi bil končan prihodnji teden.