Nafta je pod pritiskom ob črpanju v ZDA

Surovine: Opecu kljub omejitvi črpanja ni uspelo znižati količine nafte na svetovnem trgu.

Objavljeno
05. maj 2017 19.30
infografika
Tilen Šarlah, Geoplin
Tilen Šarlah, Geoplin

Iz meseca v mesec prihajajo na plan novi podatki, ob katerih lahko potrdimo, da kartelni dogovor članic Opec še ni prinesel želenega ravnovesja na trgu in da bo za kaj takega potrebno več časa, predvsem pa večje znižanje črpanja od trenutnih kvot.

Članice združenja bodo konec maja zato verjetno potrdile podaljšanje dogovora za novih šest mesecev, prav ta ugibanja pa so tudi postavila trenutno podporo za sod nafte na okoli 50 dolarjev (Brent).

Pomembnejši od ugibanja o prihodnji ceni soda nafte je podatek o razpoložjivosti nafte na trgu in stanju zalog. Za Opec in njegove zaveznice morata namreč biti dosežena oba pogoja, da bi trg prišel v ravnovesje.

Čeprav Opec res načrpa manj nafte (dogovorjeno omejitev izpolnjuje 90-odstotno) mu ne uspe znižati količine razpoložljive nafte na trgu. Aprila so naftni tankerji pretovorili povprečno 50,3 milijona sodov nafte na dan, kar je štiri milijone več od prejšnjega rekorda, doseženega januarja letos.

Saudska Arabija je kljub največjemu znižanju kvote pretovorila več nafte (8,29 milijona sodov aprila; 7,94 milijona sodov marca). Pogled na zaloge nafte pa tudi razkrije, da so še vedno rekordne. V ameriških skladiščih je 527 milijonov sodov, kar je 135 odstotkov nad petletnim povprečjem, skokovito se povečuje tudi ameriška proizvodnja, ki znaša že 9,3 milijona sodov in se bo po podatkih agencije EIA do konca leta zvišala na 9,9 milijona sodov, kar bi bilo največ po letu 2015.

EIA ocenjuje, da so zaloge nafte v državah OECD 10 odstotkov nad petletnim povprečjem. Trenutno je nafte še vedno okoli milijon sodov na dan preveč. Da bi Opec dosegel svoj cilj, mora znižati tudi pretovor nafte in s tem omejiti dosegljivost nafte, ki jo lahko dobijo kupci na trgu.

Cena nafte je še vedno nad tehnično dolgoročno podporo, ki se vleče iz aprila lani, preboj pa bi pomenil padec na 45 dolarjev. Ker je nafta eden glavnih produktov trgovanja skladov in upravljavcev premoženja, je pomemben tudi podatek o neto pozicijah na terminskem trgu. Hedge skladi so v zadnjih treh tednih zmanjšali svoje dolge pozicije (za 21 odstotkov), kar sicer neposredno ne določa smeri trgovanja, namiguje pa na negativni sentiment med velikimi igralci na trgu.