Šircelj pod drobnogledom policije zaradi najema svetovalcev

Kriminaliste zanimajo okoliščine imenovanja Torbjörna Månssona na mesto glavnega izvršnega direktorja DUTB in najema svetovalne družbe Quartz+Co.

Objavljeno
15. december 2015 19.29
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Kriminalisti so vzeli pod drobnogled vlogo nekdanjega neizvršnega direktorja slabe banke Andreja Širclja pri imenovanju Torbjörna Månssona na mesto glavnega izvršnega direktorja DUTB in najemu svetovalne družbe Quartz+Co.

Policija je predkazenski postopek, v katerem preiskuje svetovalne pogodbe DUTB iz začetka njenega delovanja, na podlagi prijave računskega sodišča začela marca. Kriminalisti so prve hišne preiskave v tem postopku izvedli oktobra na DUTB, teden dni po odstavitvi predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Månssona.

Kriminaliste, kot kaže, zanima predvsem svetovalna pogodba z družbo Quartz+Co. To sta pod drobnogled vzela tudi računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ter pri tem odkrila določene nepravilnosti, povezane predvsem s sumom nasprotja interesov, saj je bil Månsson partner v tej skandinavski svetovalni družbi. V protikorupcijski komisiji so ob pregledu poslovanja DUTB še ocenili, da specifikacije računov zunanjih svetovalcev Quartz+Co, Zolfo Cooper, Hanshandelshaus in Ok Lahendused nimajo zadostne podlage za zaračunane storitve, KPK je opozorila tudi na neustrezno prakso pri plačevanju računov zunanjim izvajalcem brez predhodno pridobljene specifikacije opravljenih del. Tudi računsko sodišče je ugotovilo, da DUTB pri upravljanju pogodb s Quartz+Co ni ravnala gospodarno, da je sklepala pogodbe brez izvedbe postopkov javnega naročanja in da ni jasno, ali je družba to storitev sploh opravila.

DUTB: Pri najemu Quartz+Co ni bilo nepravilnosti

V DUTB so v odzivu na poročilo KPK zapisali, da se je Månsson družbi Quartz+Co pridružil 1. marca 2013, mesec dni pozneje je bil imenovan za začasnega izvršnega direktorja DUTB. Na tem mestu naj bi po prvotnih načrtih ostal od tri do štiri mesece, zatem je bila podpisana pogodba s Quartz+Co. Månsson je septembra 2013 pridobil manjšinski poslovni delež v Quartz+Co, ki ga je odsvojil slabo leto pozneje, preden je na mestu glavnega izvršnega direktorja zamenjal Christopherja Gwilliama.

Pred sklenitvijo pogodbe s Quartz+Co so v DUTB pridobili še ponudbe štirih drugih ponudnikov, Månsson pa da se je izločil iz postopka preverjanja prispelih ponudb, izbire ponudnika ter nadzora in potrjevanja računov, še trdijo v slabi banki. V tej še pojasnjujejo, da vse storitve, ki so bile dogovorjene v pogodbah z družbami Quartz+Co, pa tudi Zolfo Cooper in Hansahandelshaus, predstavljajo izjemo po zakonu o javnem naročanju.

DUTB je naročila odvetniško mnenje, ki zaključuje, da je bilo Månssonovo imenovanje skladno s pravili in da so odločitev o najemu Quartz+Co sprejeli neizvršni direktorji, zato ni bilo konflikta interesov. Neizvršni direktorji so bili takrat trije Švedi, Lars Nyberg, Arne Bergen in Carl Johan Lindgren, ter Andrej Šircelj.