Napake v Gursovih obvestilih strašijo lastnike

Številka za naročanje strank je nenehno zasedena, pravi bralka, ki jo je prestrašil izračun visokega davka zaradi napake v Gursovem obvestilu.

Objavljeno
20. februar 2014 09.25
Posodobljeno
20. februar 2014 09.42
majcen/zdenka piks
Katarina Fidermuc, Vanja Tekavec, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, Vanja Tekavec, gospodarstvo

Ljubljana – Brezplačna številka geodetske uprave za naročanje 080 22 15 je nenehno zasedena, že več dni ugotavljajo lastniki nepremičnin, ki se zaradi podatkov o nepremičnini poskušajo naročiti na obisk pri geodetih. Vsi bodo prišli na vrsto, zagotavljajo v Gursu.

»Podatke o nepremičninah v registru nepremičnin je letos mogoče spreminjati še do 31. marca 2014. Tako določa zakon o davku na nepremičnine. Zagotavljamo, da bodo vsi, ki bodo to hoteli, lahko uredili svoje podatke,« sporočajo iz geodetske uprave lastnikom nepremičnin, ki bi si radi zagotovili osebni pogovor v območnih enotah in njihovih pisarnah. Tako tudi odgovarjajo na naše vprašanje, ali jim bo do konca aprila uspelo sprejeti vse stranke, ki so v obvestilih o svojih nepremičninah našli napake. Pomembno vprašanje pa je, koliko časa bodo lastniki potrebovali, da bodo najprej uredili podatke v zbirkah, za katere niso pristojni geodeti: na občinah, v zemljiški knjigi, pri ministrstvih za okolje in za kulturo ...

Gurs pričakuje okrepitev

»Doslej se je za obisk že dogovorilo 11.390 strank, 7221 lastnikov je podatke že uredilo,« poročajo geodeti o svoji statistiki, odkar so 13. januarja uvedli sistem naročanja po telefonu in prek vstopne točke na svoji spletni strani Spreminjanje podatkov registra nepremičnin. Neuradno je mogoče izvedeti, da bo geodetska uprava kmalu dobila okoli 60 začasnih pomočnikov, ki bodo strankam pomagali prebrati in pravilno razumeti obvestilo s podatki o nepremičnini in informativnim izračunom davka. Predvidoma bodo na pomoč prišli študenti, ki so z geodetsko upravo že sodelovali in bodo opravili dodatno usposabljanje.

Po besedah predsednika uprave Gospodarskega interesnega združenja geodetskih izvajalcev Andreja Mesnerja sta bili doslej v Gursovih obvestilih najpogostejši dve napaki: rezidenčnost in lastništvo. Poleg pomanjkljivih podatkov o stalnem bivališču, ki vodijo do napačnega izračuna davka po previsoki stopnji, je v Gursovih obvestilih pogosta napaka o lastnikih. »Prek naših virov podatkov ugotavljamo, da je veliko napak zaradi neurejenega lastništva ali zaradi napačnih podatkov o lastnikih. Gre predvsem za primere, da je naveden le en lastnik, čeprav jih je več, ali pa je seznam lastnikov napačen, pojavljajo se tudi napačni zapisi deležev,« pravi Andrej Mesner.

Veliko strahu zaradi napake


Prav takšno napako je v svojem obvestilu našla bralka, ki nam sporoča, da ji je geodetska uprava pripisala eno tretjino nepremičnine namesto eno šestino, koliko je je podedovala po starših. V nepremičnini nima stalnega bivališča, zato pri njej šteje za nerezidenčno, to pa pomeni obdavčitev z 0,5 odstotka davčne osnove, ki pri stanovanjskih nepremičninah znaša 80 odstotkov posplošene tržne vrednosti. Ob izračunu davka je bralka osupnila! Hiša je skupaj z zemljiščem, na katerem stoji, v Gursovi zbirki nepremičnin ovrednotena na okoli 230.000 evrov, davčna osnova pa 20 odstotkov nižja.

»Informativni izračun je pokazal, da bi za tretjino davčne osnove po stopnji 0,5 odstotka plačala skoraj 300 evrov davka. Dokler nisem opazila, da je napaka pri mojem deležu, sem bila zgrožena. Ker je moja šestina hiše, bi davek v resnici znašal nekaj manj kot 150 evrov,« nam poroča bralka iz okolice Ljubljane, ki je doslej za svojo šestino na leto plačala trikrat manj nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

O napaki pri lastniškem deležu v Gursovem obvestilu ni dvoma, kaže izpis iz zemljiške knjige. Lastnici tudi včeraj ni uspelo priklicati brezplačne Gursove številke za naročanje, oglasili pa so se v geodetski upravi v okolici mest. »Zagotovili so mi, da bodo napako odpravili pred 31. marcem in podatke uskladili z zemljiško knjigo. Ponudili so mi možnost, da napako odpravimo po elektronski pošti ali da se naročim za osebni obisk prek številke 080 22 15, ki je bila ves čas zasedena. Kaj drugega kot potrpežljivost mi tudi prijazna uslužbenka po telefonu ni mogla svetovati,« nam o svoji težavi poroča Ljubljančanka, ki najbrž ne bo nikoli vedela, zakaj je bila v njenem obvestilu napaka o lastniškem deležu, saj so v zemljiški knjigi pravi podatki.

Za bivališče 73. v vrsti


V geodetski upravi nimajo podatka, koliko obvestil za lastnike stanovanjskih nepremičnin je bilo brez podatka o številki stanovanja v večstanovanjski hiši, v kateri imajo sicer stalno bivališče. »To se bo izkazalo zdaj, ko lastniki urejajo ta podatek na upravnih enotah,« pravi Ema Pogorelčnik z geodetske uprave. Na ministrstvu za notranje zadeve nam včeraj niso mogli povedati, kolikšna je po upravnih enotah gneča pred okenci za urejanje bivališča, kamor lastniki prihajajo s številko stanovanja na svojem stalnem bivališču.

»Bila sem na upravni enoti v Ljubljani v stavbi nekdanje tobačne tovarne. Bila bi 73. v vrsti, a nisem počakala,« nam je sporočila bralka. Andrej Mesner pravi, da je bilo takšen zaplet mogoče predvideti, ker veliko prebivalcev v centralnem registru pri stalnem bivališču nima podatka o številki stanovanja. »Tako je, ker do leta 2008 ta podatek ni bil obvezen. Tega lastniki najbrž niso vedeli, zato jih je napaka presenetila,« ugotavlja sogovornik.