Negotova usoda Gorenjske banke

AIK banka menda brez dovoljenj za prevzem banke.

Objavljeno
15. marec 2018 18.11
Gorenjska banka
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Potem ko AIK banka Miodraga Kostića do danes ni dobila zahtevanih dovoljenj srbske in slovenske centralne banke za prevzem Gorenjske banke, nadaljni koraki niso dorečeni. Najverjetnejši možnosti sta menda nova prodaja banke ali razdolžitev Save z zasegom delnic banke.

Srbska AIK banka bi morala do danes upravnemu odboru Save predložiti potrebna soglasja Narodne banke Srbije, Banke Slovenije oziroma Evropske centralne banke za povečanje deleža v Gorenjski banki, ki ne smejo biti starejša od 15 dni. Iz AIK banke ki ima že ima dobro petino Gorenjske banke, odgovorov o tem včeraj nismo dobili, a kot vse kaže, ji teh dokazil ni uspelo pridobiti. To za zdaj pomeni, da ji Sava ne bo prodala svojega 37-odstotnega deleža v Gorenjski banki.

Razdolžitev do jeseni 2019

Prodaja omenjenega deleža je ključna za razdolžitev Save, kar predvideva tudi načrt finančnega prestrukturiranja družbe. Družba ima namreč po dosegljivih informacijah okoli 140 milijonov evrov neto dolga, kar pomeni da razmerje med neto dolgom in EBITDA znaša več kot deset, to pa na dolgi rok ni vzdržno. S prodajo Gorenjske banke, ki bi Savi navrgla dobrih 43 milijonov evrov, naj bi se to razmerje prepolovilo.

Kakšni bodo nadaljni koraki glede Gorenjske banke, v Savi ne komentirajo, po naših informacijah pa to še ni odločeno. Kot je mogoče izvedeti, ni veliko možnosti, da bi Sava še dolgo čakala na Kostića. Ta kranjska družba se mora namreč do novembra 2019, ko jo čaka reprogram dolgov razdolžiti, zato ne želijo zgubljati časa. Sklep o podaljšanju roka za AIK banko je sicer mogoče na že sklicano skupščino Save uvrstiti do srede.

Bolj verjetna sta menda dva scenarija. Prvi je ponovna podaja banke, tokrat skupaj z AIK banko, tako da bi šlo za večji delež. Sava je namreč zdaj v okviru konzorcija prodajala dobro polovico banke. Pogovori s Kostićem na to temo menda še niso bili opravljeni, tako da ni znano, ali bi na to pristal.

Zaseg delnic

Druga možnost je, da bi se Sava razdolžila tako, da bi delnice Gorenjske banke zasegli Savini lastniki, ki so tudi upniki družbe – 42-odstotni delež ima sklad York global finance, polovični delež pa si delita Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad). A glede tega imata državna lastnika po naših informacijah precej pomislekov, tudi v tem primeru pa naj bi nato sledila prodaja banke.

Sava je sicer prav ta teden za 16. april sklicala skupščino delničarjev, na kateri naj bi lastniki odločali o dokapitalizaciji družbe v višini 12,5 milijona evrov, pri čemer bi prednost imeli obstoječi lastniki; če vsi  te pravice ne bodo izkoristili, bi preostale delnice v drugem krogu ponudili tistim delničarjem, ki so v prvem krogu prednostno pravico uveljavili.

Prevzem Hotelom Bernardin

Kot so pojasnili v Savi, sredstva potrebujejo za razvoj strateških naložb, med katere se uvršča turistična dejavnost. Kot smo že poročali, naj bi družba svež kapital potrebovala za  prevzem Hotelov Bernardin, kjer je zaradi stečajev družbe NFD in holdinga Zvon Ena trenutno z devetodstotnim lastniškim deležem največja posamična aktivna lastnica. Konsolidacijo turistične dejavnosti podpira tudi vlada v odhajanju in državna lastnika, a kljub temu podpora temu ni samoumevna. Po neuradnih informacijah imata državna lastnika tudi glede tega zadržke, kako upravičiti dokapitalizacijo družbe, ki je globoko zadolžena.

Sklad York pa je tej dokapitalizaicji naklonjen, pravijo naši viri.