NLB: Nima Motazed ni več član uprave

Iz NLB sporočajo, da je član njene uprave Nima Motazed odstopil zaradi osebnih okoliščin.

Objavljeno
24. september 2014 12.50
Portret Nima Motazed, član uprave NLB, v Ljubljani 03. Julija 2013.
N. G., K. F., gospodarstvo
N. G., K. F., gospodarstvo

Ljubljana − »NLB sporoča javnosti, da je Nima Motazed, član uprave NLB, odgovoren za področje operativnega poslovanja banke (COO), odstopil iz družinskih in zasebnih razlogov,« so sporočili iz banke.

Motazed se je upravi NLB pridružil februarja 2013. »V njegovem mandatu je NLB izvedla reorganizacijo v več fazah in pri tem zasledovala načela vitkosti. To je med drugim banki omogočilo, da je izboljšala učinkovitost svojih postopkov in trajnostno zmanjšala stroške na ravni skupine, in sicer za deset odstotkov leta 2013 v primerjavi z letom 2012, v prvih šestih mesecih 2014 v primerjavi z istim obdobjem leta 2013 pa za sedem odstotkov,« so še zapisali v uradnem sporočilu za javnost.

»Glavni razlog, da sem se odločil za ta korak, je predvsem družinske narave in je povezan z velikimi obremenitvami, ki so puščale posledice na mojem družinskem življenju,« je prek sporočila za javnost pojasnil Motazed.

Kot član uprave, pristojen za operativno poslovanje banke, je bil Nima Motazed od lanskega februarja odgovoren za področje IT, organizacijo, podporne funkcije, nabavo in upravljanje nepremičnin. Med drugim je koordiniral program preobrazbe banke, ki je spreminjal procese v banki in zmanjševal stroške poslovanja na vseh področjih. Tako je med drugim vodil tudi proces zmanjševanja števila zaposlenih, pri čemer je skoraj dve tretjini zaposlenih banko zapustilo na podlagi mehkih metod, pravijo v NLB.

»Da sem bil v odločilnih časih član uprave vodilne bančne ustanove v Sloveniji, je gotovo eden največjih izzivov v moji karieri in zelo sem zadovoljen, da sem imel priložnost delovati v profesionalni in skrbni vodstveni ekipi. Veseli me, da lahko delim zadovoljstvo z doseženimi rezultati,« je še poudaril.

Motazed vodil proces zmanjševanja števila zaposlenih

Potrebne so sistemske spremembe pri plačevanju članov uprav, da ne bodo kadrovske težave v NLB postale še večje, se je na odstop člana uprave NLB Nime Motazeda odzval prvi nadzornik največje slovenske banke Gorazd Podbevšek.

Gorazd Podbevšek je bil glede Motazedovega odstopa bolj konkreten. Zakonodaja (Lahovnikov in Kramarjev zakon) namreč ne le da omejuje višino plač v družbah v državni lasti, ampak tudi omejuje variabilna izplačila članom poslovodstev, denimo nagrade za uspešno delo. Ob tem pa se člani NLB srečujejo z velikimi pritiski, je še dodal naš sogovornik.