Nekdanji svetovalec Alvarez & Marsal toži Cimos

Koprska družba zavrača izplačilo petih milijonov evrov nagrade za uspešnost »neuspešnemu« svetovalcu.

Objavljeno
16. december 2015 17.35
Tovarna Cimos Kper29.3. 2014
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Svetovalna družba Alvarez & Marsal je proti Cimosu vložila tožbo, saj ji koprska družba noče izplačati nagrade za uspešnost. Po naših neuradnih podatkih hočejo nekdanji Cimosovi svetovalci z arbitražo iztržiti slabih pet milijonov evrov.

V Cimosu so potrdili, da je svetovalna družba Alvarez & Marsal res vložila tožbo. »Njihov zahtevek smo preučili in ocenili, da je neutemeljen. To bomo seveda ugovarjali v sporu, smo pa še v proučevanju možnih drugih ukrepov z naše strani,« so v koprski družbi odgovorili na naša vprašanja, ali je Alvarez & Marsal proit njim res vložil tožbo za izplačilo nagrade in ali tudi Cimos razmišlja, da bi tožil nekdanjega svetovalca.

Podatka o višini tožbe ne razkrivajo, a kot smo izvedeli neuradno, si ameriško svetovalno podjetje prek arbitraže na Mednarodni trgovinski zbornici ICC na Dunaju prizadeva dobiti slabih pet milijonov evrov.

Nagrado zahtevajo zaradi konverzije terjatev v kapital

Poročali smo že, da je Cimos že plačal družbi Alvarez & Marsal za svetovanje, a da ta zahteva tudi izplačilo petih milijonov evrov nagrade za uspešnost. Cimos te noče izplačati. Po naših neuradnih informacijah v svetovalni družbi upravičenost do nagrade utemeljujejo s konverzijo terjatev Cimosovih upnikov v kapital, ki so jo v svojem načrtu predvideli tudi sami. Konverzija je bila res narejena, a šele eno leto po končanju sodelovanja s temi svetovalci, saj je prestrukturiranje potekalo drugače, kot so predlagali Alvarez & Marsal.

Z njimi je namreč Cimos prekinil sodelovanje predčasno, saj se upniki niso strinjali z načrtom zunajsodne finančne poravnave. Po prekinitvi pogodbe s svetovalno družbo so upniki − največja in glavna upnica je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) − Cimosu predlagali nove svetovalce, in sicer KPMG in Admetam. Sanacija se je zasukala v drugo smer, kot jo je predlagala nekdanja uprava Cimosa, skupaj s svetovalci iz Alvarez & Marsal: družba je namreč šla v prisilno poravnavo. Ta je bila potrjena, podjetje so finančno podprli tudi nekateri kupci, s konverzijo terjatev v kapital pa so največje upnice postale DUTB, država in NLB. Te zdaj prodajajo Cimos in v začetku prihodnjega leta pričakujejo zavezujoče ponudbe. V Cimosu predvidevajo, da bo družba novega lastnika dobila do konca prvega četrtletja prihodnje leto. Prodajni postopek vodi družba Ernst & Young, predsednik Cimosove uprave Gerd Rosendahl pa je pred časom povedal, da je nezavezujoč interes izrazilo devet ponudnikov.

V Kopru so z novimi svetovalci bolj zadovoljni

V Cimosu so v nasprotju z nekdanjimi svetovalci, s katerimi so zdaj v sodnem sporu, bolj zadovoljni z njihovimi nasledniki. Po izračunih koprske avtomobilske družbe bodo zahvaljujoč svetovalnim storitvam letos prihranili 17 milijonov evrov, denimo zaradi večje kakovosti proizvodov in manjšega izmeta ter na področjih nabave in stroškov. Prihodnje leto bo prihrankov predvidoma za 27 milijonov evrov.