Abanka dokapitalizirana in s spremenjenim nadzornim svetom

Država je v našo tretjo največjo banko danes vložila dodatnih 243 milijonov evrov.

Objavljeno
03. oktober 2014 19.26
Ljubljana 19.11.2012 -ABANKA.foto:Blaz Samec/DELO
M. J., gospodarstvo
M. J., gospodarstvo

Ljubljana - Abanka, ki jo vodi Jože Lenič, je od države decembra lani že prejela 348 milijonov evrov v denarju, z današnjo dokapitalizacijo v obveznicah v višini 243 milijonov evrov pa tako skupni vložek države v tretjo največjo banko znaša 591 milijonov evrov.

Abanka je prejšnji mesec dobila odločbo evropske komisije, da je državna pomoč skladna z evropskimi predpisi, kar pomeni, da po izpeljani dokapitalizaciji ni več zadržkov za prenos njenih slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Vlada je seznam tveganih postavk Abanke za prenos na DUTB potrdila prejšnji teden in sklenila, da bo za obveznosti DUTB iz naslova zadolževanja na finančnem ali medbančnem trgu ter za obveznosti iz naslova obveznic, ki so vplačane s prenosom tveganih postavk Abanke na DUTB, izdala poroštvo v višini največ 448,6 milijona evrov.

Država je na popoldanski skupščini tudi prevetrila nadzorni svet banke in število članov zmanjšala iz osem na pet. Od dosedanjih članov po naših podatkih ostajata Janko Gedrih in Andrej Slapar, novi pa so Marko Garbajs, Barbara Kürner Čad in Blaž Šterk.