Neuradno: s skladom Apollo končana pogajanja za nakup NKBM

Ameriški sklad Apollo je za banko ponudil okoli 200 milijonov.

Objavljeno
27. marec 2015 08.04
NKBM, 19.11.2013, Maribor
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor – Slovenski državni holding je končal pogajanja z ameriškim skladom Apollo, kupcem Nove KBM, s čimer je postopek prodaje končan, smo izvedeli iz virov blizu mariborske banke.

Kolikšna bo kupnina za banko uradno še ni znano, govori pa se o znesku približno dvesto milijonov evrov. Včeraj zvečer smo izvedeli, da so se pogajanja med ameriškim skladom zasebnega kapitala Apollo in prodajalcem, Slovenskim državnim holdingom (SDH), na koncu vrtela okoli vprašanja, kdo bo prevzel morebitne stroške poplačila lastnikov izbrisanih podrejenih obveznic NKBM.

Po naših informacijah sta se SDH in sklad Apollo dogovorila, da bo v primeru izgubljene tožbe in obveznostjo poplačila tako imenovanih podrejencev stroške delno krila NKBM, torej posredno njen novi lastnik, delno pa jih bo prevzela država Slovenija.

Vlada je namreč konec leta 2013 v procesu reševanja bančnega sistema na zahtevo evropske komisije izbrisala lastništvo delničarjem NKBM in lastnikom podrejenih obveznic, sicer ji komisija ne bi dovolila dokapitalizacije bank. Oškodovani lastniki podrejenih obveznic zdaj na ustavnem sodišču izpodbijajo takšno odločitev.

Ameriški sklad Apollo si je vstop v zaključna pogajanja z SDH pridobil s tem, da je podal najboljšo zavezujočo ponudbo in premagal drugega kandidata za nakup, madžarsko banko OTP, v katere lastništvu je tudi ruski kapital. Banka OTP je menda za NKBM ponudila 130 milijonov evrov, pred kratkim pa je njen predsednik uprave Sándor Csányi dejal, da si banka želi nazaj v igro za nakup in je pripravljena izboljšati svojo ponudbo za NKBM, če bodo iz prodaje izločene nekatere slabe naložbe. Za skladom menda stoji Gregor Kastelic, direktor investicijskega bančništva za srednjo in jugovzhodno Evropo. Je tudi podpredsednik nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, ki ga vodi Matej Runjak, član uprave SDH, ki prodaja državni delež v NKBM.

Cena je za dokapitalizirano banko nizka in nagla. Pred iztekom mandata izvršnih direktorjev DUTB konec meseca pa si lahko obetamo še več podobnih zgodb. SDH ima sicer za eno izmed zavez maksimizacijo kupnine pri prodaji državnih podjetij.