Ngujen Thi Phuong, letalska milijarderka

Profil: študirala je v Moskvi, v Vietnamu pa obogatela z letalsko družbo.

Objavljeno
05. maj 2017 19.24
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Izvršna direktorica in predsednica uprave vietnamskega nizkocenovnega letalskega prevoznika VietJet Air uspešno utrjuje položaj svojega podjetja na vietnamskem trgu in napoveduje, da bo v prihodnje poskušala uveljaviti podjetje tudi v tujini.

Ngujen Thi Phuong Thao se je rodila v Vietnamu in študirala ekonomijo v Moskvi, kjer je že zelo zgodaj začela trgovati z različnimi izdelki. Iz Japonske, Hongkonga in Južne Koreje je v tedanjo Sovjetsko zvezo izvažala predvsem telefakse in druge tehnične naprave ter pri komaj enaindvajsetih že zaslužila svoj prvi milijon dolarjev.

V Moskvi je doštudirala program upravljanja finančnih posojil na Ruski ekonomski univerzi Plehanova in zagovarjala doktorat iz ekonomskega upravljanja na Ruski kemijsko-tehnološki univerzi Mendelejeva. Pred nekaj leti je podrobno analizirala vietnamski letalski prevoz, ki ga je vse od leta 1951 obvladoval državni letalski prevoznik, Ngujenova pa je predvidevala, da bi se povpraševanje po letalskih poletih v Vietnamu lahko zelo hitro povečalo, če bi ljudje imeli na voljo primerno ponudbo.

Leta 2011 je zato ustanovila nizkocenovno letalsko podjetje VietJet Air, ki se je zelo hitro uveljavilo na vietnamskem trgu, kakor je Ngujenova pravilno predvidevala. Ob ustanovitvi je podjetje predstavilo za mnoge sporen oglas, v katerem so nastopile stevardese v bikinijih, zato še danes njenemu podjetju mnogi pravijo »bikinski letalski prevoznik«.

VietJet obvladuje 40 odstotkov letalskega prometa v Vietnamu, vsak dan opravi več kakor 330 poletov in ima na voljo 45 letal. V zadnjih dveh letih je VietJet naročil 200 novih letal proizvajalcev Boeing in Airbus, skupna vrednost naročila presega 23 milijard dolarjev.

Šestinštiridesetletna Ngujenova velja za prvo žensko milijarderko v jugovzhodni Aziji, njeno osebno premoženje po nekaterih podatkih ravno presega milijardo dolarjev. Ngujenova zatrjuje, da nikoli ni podrobno preverila, koliko je natančno vredno njeno premoženje, in pravi, da jo zanima samo rast njenega podjetja in zvišanje plač njenih zaposlenih.

Večina njenega bogastva izvira iz njenega deleža v VietJetu pa tudi iz premoženja, ki ga ima v nepremičninskem kompleksu Dragon City v vietnamski prestolnici Hošiminh. Ngujenova pravi, da ima še veliko poslovnih načrtov in idej, ki bi jih rada uresničila. Napoveduje, da se bo njeno podjetje VietJet poskušalo uveljaviti tudi na tujih trgih in se razviti v uglednega mednarodnega letalskega ponudnika.