Ni Che Guevara, a službovanje na DUTB bo podaljšal

Vodja upravljanja terjatev DUTB Finec Janne Harjunpää ostaja na slabi banki do konca aprila, zato da zaključi prodajo Cimosa.

Objavljeno
09. december 2015 17.45
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana − Janne Harjunpää ostaja zaposlen v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) do konca aprila prihodnje leto. Vodja upravljanja terjatev v DUTB tako očitno ostaja v slabi banki, zato da pripelje postopek prodaje Cimosa do podpisa pogodbe s kupcem.

Finec Janne Harjunpää je namero po odhodu iz DUTB oktobra razkril Delu, potem ko je vlada sklenila razrešiti predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in odpoklicati Torbjörna Månssona kot člana upravnega odbora. Harjunpää je namreč vladno odločitev označil za politično vmešavanje. Takrat je še poudaril, da bo odšel ob prvi pravi priložnosti, v pogovoru za Televizijo Slovenija pa je dejal: »Sem strokovnjak. Želim opravljati strokovne storitve. Če se mi zdi, da nisem cenjen oziroma da mi to onemogočajo, kaj potem sploh počnem tukaj? Ne morem biti vaš borec za svobodo, poiščite svoje Che Guevare.« Kot smo izvedeli neuradno, se je Harjunpää z novim glavnim izvršnim direktorjem DUTB Imrejem Baloghom dogovoril za podaljšanje pogodbe do konca aprila 2016.

Zdi se, da je tako podaljšanje pogodbe dogovorjeno glede na predviden zaključek prodaje Cimosa. Glede na časovni načrt bo družba novega lastnika predvidoma dobila do konca prvega četrtletja prihodnje leto. Prodajo Cimosa vodi DUTB, v njej pa je prav Harjunpää eden ključnih mož za prestrukturiranje in prodajo Cimosa. Harjunpääja je DUTB sicer najprej najela prek njegovega švicarskega podjetja kot zunanjega strokovnjaka, nato pa zaposlila.

Finčeva napoved slovesa od DUTB ravno v času prodaje koprskega dobavitelja avtomobilske industrije je zato povečala negotovost. Poročali smo že, da so vodstvo in predstavnik nadzornikov koprske družbe opozorili finančnega ministra Dušana Mramorja na pomemben prispevek Harjunpääja k finančnemu in poslovnemu prestrukturiranju, med drugim se je dogovoril s Cimosovimi kupci, da so finančno podprli sanacijo družbe. Napoved odhoda Harjunpääja je vodilne v Cimosu zaskrbela, ker je Finec eden ključnih v pogajanjih pri prodaji Cimosa, ta kadrovska sprememba v DUTB pa je menda zmotila tudi nekatere Cimosove kupce iz avtomobilske industrije.

Zavezujoče ponudbe v začetku novega leta

Prodajalci Cimosa, ob DUTB sta to tudi Slovenski državni holding (SDH) in NLB, v začetku januarja 2016 pričakujejo zavezujoče ponudbe. Predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl je pred časom izjavil, da je kupcev devet. Slišati je, da v igri ostajajo vsi kupci in da ni bilo nobenih odločitev, ki bi izbor kupcev zožila.

V Cimosu pričakujejo, da bo družba novega lastnika dobila do konca prvega četrtletja prihodnje leto. Čimprejšnjo prodajo zahtevajo Cimosovi kupci. Ti so se zavezali, da bodo podpirali prestrukturiranje in prodajni postopek. A nekateri kupci so jasno povedali, da bodo leta 2016 lahko odpovedana naročila, če privatizacija ne bo korektno in pravočasno izpeljana, so nam pred časom pojasnili v DUTB.