Ničle in enice skrbijo za kar najbolj optimalne prevoze

Algoritem, ki omogoča, da je GoOpti med vodilnimi v »pametnem« prevozu potnikov na dolge razdalje.

Objavljeno
02. september 2016 20.05
Miran Varga
Miran Varga
Ljubljansko podjetje Abelium zaposluje največ doktorjev matematike (v industriji) v Sloveniji. Ti svoje inovativne pristope skupaj z razvijalci poslovne programske opreme in poslovnih procesov pretvarjajo v poslovni ter tehnološki del digitalne transformacije poslovnih modelov domačih in tujih naročnikov.

Rezultat njihovega sodelovanja z naročnikom so prenovljeni in digitalizirani poslovni procesi, podprti z inteligentnimi algoritmi in sodobnimi tehnologijami, kot je na primer računalniški oblak. Osredotočajo se na razvoj in podporo platformnim poslovnim modelom, ki na pameten način povezujejo produkte, poslovne interakcije in potrošnike.

V Sloveniji je najodmevnejša rešitev takega sodelovanja z naročnikom poslovno-programskega ogrodja, ki skrbi za digitalno tržnico prevozov podjetja GoOpti. Strokovnjaki podjetja Abelium so specifično domensko znanje logistike potnikov nadgradili s prilagojenimi optimizacijskimi algoritmi ter razvili platformo za upravljanje iz posameznikov sestavljenih skupinskih cestnih prevozov na daljših razdaljah.

Nagrajeno računalništvo v oblaku

Že leta 2014 je ta rešitev prejela nagrado združenja Eurocloud Europe za najboljši primer uporabe storitve v računalniškem oblaku v gospodarstvu, v nadaljevanju pa je prejela še deset priznanj in nagrad za svojo inovativnost in učinkovitost (na različnih tekmovanjih, forumih in konferencah). Med drugim tudi nagrado za najbolj inovativen poslovni model na 8. slovenskem forumu inovacij. Leto pozneje, torej leta 2015, je GoOpti postal eno najuspešnejših zagonskih podjetij v državi, s strokovnjaki s področja matematike pa sodelujejo še naprej in ti svoje algoritme nadgrajujejo z novimi funkcionalnostmi. Letos so tako omogočili podporo širitvi GoOptija v Italijo, ki je tako postal prvi dobičkonosen prevoz, odziven na povpraševanja (DRT) na dolgih razdaljah in pretresel trg z dvema novostima: dinamičnim določanjem cen in zagotovitvijo voženj poklicnim voznikom.

Domača rešitev evropskih razsežnosti

Julija je konzorcij GoOpti in Abelium s projektom pametnega in profesionalnega prevoza potnikov na dolge razdalje uspel tudi na razpisu MSP-2 evropskega okvirnega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020. V slovenski praksi že dokazana rešitev podjetja GoOpti utegne z nadgradnjo rešiti izzive prebivalcev Evropske unije in sočasno že ustvarja nova delovna mesta, največ prav v Sloveniji, kjer je doma jedrna ekipa. Zelo velika širitev letalskega prevoza, ki jo je povzročila deregulacija komercialnega zračnega trga v EU, je namreč prinesla pomembne koristi – a zgolj za nekatere Evropejce. Državljani iz več kot 500 obrobnih območjih še vedno nimajo preprostega dostopa do večjih letališč, saj je zelo težko zgraditi uspešne prevozne linije na teh dolgih razdaljah. In prav ta izziv želijo v podjetju GoOpti rešiti na za vse vpletene strani pozitiven način, pri tem pa jim pomagajo specializirani matematični algoritmi iz Abeliuma.

Ambicija podjetja GoOpti in razvojne skupine inženirjev v podjetju Abelium je zgraditi globalen DRT za dolge razdalje, ki vključuje razvoj večlokalne digitalne tržnice (za zdaj v sedmih najperspektivnejših državah EU). Naloga ni lahka, projektu zahtevnost povečujejo razdrobljena in zelo različna socialna, politična in zakonodajna okolja. Projekt se osredotoča na ukrotitev povečane kompleksnosti upravljanja takega sistema, zaradi rasti ob širitvi z dodajanjem novih trgov in s potrjevanjem inovativnega poslovnega modela, ki ga dokazujejo z rastjo na oddaljenih območjih. Razvojna strategija določa izdelavo podatkovno usmerjenega in z umetno inteligenco podprtega DRT. Projekt družb Abelium in GoOpti tako pomeni velik korak k enotnemu evropskemu prometnemu prostoru, povečanju mobilnosti, povezovanju ljudi in krajev ter trajnosti prevozov in okolja.