NKBM ne sme dokapitalizirati srbske banke

KBM banka: direktorat za konkurenčnost ni dal soglasja. V igri so prodaja, vstop strateškega partnerja ...

Objavljeno
29. september 2014 20.37
Delavec obnavlja fasado NKBM, na Strirtarjevi ulici v Ljubljani, 20.junija, 2013.
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Ljubljana – Evropski direktorat za konkurenčnost ni dal dovoljenja Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) za dokapitalizacijo njene srbske KBM banke iz Kragujevca, nam je potrdil predsednik uprave NKBM Aleš Hauc. Med možnostmi, ki se preigravajo, je tudi prodaja banke.

Medtem ko je direktorat za konkurenčnost evropske komisije dovolil mariborski banki dokapitalizacijo dunajske Adria banke v višini 12,2 milijona evrov in KBM Leasinga Hrvatska v višini 7,5 milijona evrov, desetmilijonske dokapitalizacije KBM banke odhajajoči komisar Joaquín Almunia ni odobril. Domnevno ga je zmotila srbska zakonodaja, ki menda ne dovoljuje diskonta na vplačilo novih delnic.

Za KBM banko so po naših neuradnih informacijah v igri štiri možnosti. Ker v mariborski banki uvrščajo svojo srbsko banko med strateške naložbe, si verjetno najbolj želijo, da bi našli dokapitalizatorja, ki bi bil pripravljen vplačati deset milijonov evrov. S tem bi NKBM, ki ima zdaj 89-odstotni delež v srbski banki, ostala delničarka.

Hauc je pred časom za Delo že potrdil, da se za dokapitalizacijo pogovarjajo z več potencialnimi partnerji. Med možnostmi se omenja tudi prodaja banke, saj so v NKBM menda dobili dve ponudbi za nakup KBM banke. S prodajo banke, verjetno za drobiž, bi NKBM izgubila srbski trg, a po drugi strani Haučevi ne bi imeli več skrbi s kapitalsko ustreznostjo KBM banke.

Tretja možnost je ustanovitev posebnega podjetja za določen namen (SPV – Special Purpose Vehicle), na katero bi se prenesle nepremičnine banke, kar bi sprostilo kapital. Možnost pa je vedno tudi nadzorovana likvidacija banke.

»Še vedno vztrajamo, da je KBM banka v Kragujevcu naša strateška naložba, in je prav, da ostanemo na srbskem trgu. V zadnjih dveh letih smo v banki izvedli veliko sprememb, ki vodijo k pozitivnemu poslovanju banke, vendar je morala banka izvesti slabitve kreditnega portfelja, zato se je zmanjšal kapital banke,« je pojasnil Hauc. Dodal je, da so sklep o dokapitalizaciji banke sprejeli že spomladi: »A dokapitalizacija je bila pogojevana s soglasjem direktorata za konkurenčnost.

Tudi nadzorni svet smo redno obveščali o kapitalski ustreznosti KBM banke, nadzornikom smo tudi sporočili, da bodo gradivo za dokapitalizacijo dobili po soglasju evropske komisije. Vendar direktorat za konkurenčnost soglasja ni dal,« je pojasnil Hauc.

KBM banka iz Kragujevca, prej se je imenovala Credy banka, potrebuje dokapitalizacijo po lanskem čiščenju portfelja in slabitvah nedonosnih naložb. Banka, ki ima v Srbiji okoli 30 poslovalnic in 0,49-odstotni tržni delež, ne dosega zahtevanega cenzusa bančnega kapitala, postavljenega na deset milijonov evrov.