Skupina NLB z višjo bonitetno oceno in rekordnim dobičkom v prvih treh mesecih

V prvem četrtletju je banka ustvarila 81,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Objavljeno
12. maj 2017 17.42
iza NLB
M: J.
M: J.

Ljubljana - Skupina Nova Ljubljanska banka je v letošnjem prvem četrtletju ustvarila 81,6 milijona evrov dobička po davkih, kar je 56 odstotkov več kot enakem obdobju lani, kažejo rezultati njenega poslovanja, objavljeni na spletnih straneh ljubljanske borze.

Podatki o poslovanju v prvem četrtletju bodo sicer vključeni tudi v prospekt v postopku javne ponudbe delnic NLB, ki naj bi se začel v kratkem, po predvideni odločitvi nadzornikov SDH na začetku prihodnjega tedna. Iz četrtletnih rezultatov je še razvidno, da se »dobičkonosnost bank v skupini  prav tako izboljšuje in je dosegla najvišje vrednosti v zgodovini,« so sporočili iz NLB.

Začetek letošnjega leta je zaznamovalo veliko povečanje povpraševanja po kreditih za fizične osebe v Sloveniji, pravijo v banki, izboljšanje kakovosti portfelja se izraža v zmanjševanju deleža slabih posojil na 12,7 odstotka. Kazalnik kapitalske ustreznosti je znašal 16,7 odstotka, kar je precej nad predpisanimi vrednostmi, visok, 18,5-odstoten, je tudi donos na kapital.

To so pripoznali tudi v bonitetni agenciji Standard & Poor's, kjer izboljšanje bonitetne ocene za NLB zdaj pripisujejo stabilni stopnji gospodarske rasti, hitremu zmanjšanju obsega slabih posojil in izboljšani kreditni sposobnosti, ki da krepijo sposobnost banke za ustvarjanje prihodkov in podpirajo njeno nadaljnjo preobrazbo.

Poleg tega je S & P poudaril izboljšano likvidnost banke, ki da temelji na močnem poslovanju s prebivalstvom na domačem trgu ter pomeni stabilen in razpršen vir depozitov.