Novembra v proračunu 27,3 milijona evrov minusa

S tem se je akumulirani proračunski primanjkljaj v enajstih mesecih zvišal na 880,6 milijona evrov.

Objavljeno
17. december 2015 11.34
reut*evri
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Državni proračun je novembra imel primanjkljaj v višini 27,3 milijona evrov. S tem se je akumulirani proračunski primanjkljaj v enajstih mesecih zvišal na 880,6 milijona evrov. Proračunski primanjkljaj za vse leto 2015 je določen v višini okoli 1,39 milijarde evrov.

Proračun je tako po avgustovskem presežku tretji mesec zapored imel primanjkljaj. Novembrski je bil sicer bistveno višji od oktobrskega, ko je po najnovejših podatkih ministrstva dosegel le nekaj manj kot 350.000 evrov. Prva ocena iz novembra je govorila o 1,4 milijona evrov primanjkljaja v oktobru. Novembrski primanjkljaj je bil medtem bistveno nižji od tistega novembra lani, ko se je ustavil pri 79,5 milijona evrov.

Prihodki proračuna so novembra skupaj dosegli 781,6 milijona evrov in bili za nekaj manj kot 47 milijonov nižji kot oktobra ter za skoraj 56 milijonov evrov nad ravnjo prihodkov iz novembra lani.

Davčni prihodki so bili s 613,6 milijona evrov nekaj manj kot 110 milijonov evrov nižji kot oktobra in nekaj več kot 57 milijonov evrov višji kot novembra lani. Po navedbah finančnega ministrstva so bili davčni prihodki skladni z napovedmi Finančne uprave RS.

Med davčnimi prihodki so tisti od davka na dodano vrednost, ki so strukturno najpomembnejša kategorija, dosegli 279,3 milijona evrov in bili nekaj manj kot 59 milijonov evrov nižji kot oktobra ter nekaj manj kot 15 milijonov evrov nižji kot novembra lani.

Odhodki državnega proračuna so bili medtem s skoraj 809 milijoni evrov približno 20 milijonov evrov nižji kot oktobra, a obenem nekaj manj kot štiri milijone evrov višji kot novembra lani.