Novi davek na nepremičnine še ni dozorel

Vlada je danes sklenila, da so potrebni novi pogovori in usklajevanja o davku na nepremičnine.

Objavljeno
10. oktober 2013 15.26
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Ljubljana – Zakon o novem davku na nepremičnine je obstal v vladi, a to ne pomeni, da je z njim konec. Vlada je danes »opravila poglobljen pogovor«, ministri se o predlogu še niso izrekli. Karl Erjavec je s svojimi izjavami zanetil upanje, da se bo koalicija davku odrekla.

»Izvajala so se različna tehnična usklajevanja, zato so sklenili, da do četrtka uskladijo vse te bolj ali manj tehnične podrobnosti in predlog zakona sprejmejo,« je povedal direktor urada za informiranje Boštjan Lajovic. Nova posvetovanja bodo opravile tudi koalicijske stranke.

Novi davek, natančneje 205 milijonov evrov, je že v spremenjenem proračunu za leto 2014. »Več o tem bomo lahko povedali po prihodnjem tednu. Pričakujem, da bo vlada najpozneje prihodnji četrtek predložila zakon v državni zbor,« je državna sekretarka Mateja Vraničar povedala pred komisijo za nadzor javnih financ.

Nedodelane tehnične podrobnosti so povezane predvsem z obdavčitvijo kmetov, davčno stopnjo za industrijske objekte in delitvijo prihodkov med državo in občinami. Te so privolile, da jim država v prihodnjih treh letih od davka odstopi le toliko, kolikor so leta 2012 dobile z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča. »Vztrajamo pa, da iz zakona izvzamejo javne stavbe, za katere bodo morale občine po novem plačati davek, za vrtce in šole. Če pa to ni mogoče, naj vlada zanje določi obdavčitev z največ 0,1 odstotka vrednosti,« je povedal podpredsednik skupnosti občin Leo Kremžar z Miklavža na Dravskem polju.

Danes je delovala tudi »nepremičninska diplomacija« – predstavniki različnih združenj poskušajo vplivati na besedilo zakona. Podpredsednik Združenja lastnikov nepremičnin Edo Pirkmajer je malo pred četrto uro popoldne hitel na sestanek s Pozitivno Slovenijo, na Dimičevi ulici pa so se na taktičnem posvetu zbirali zastopniki organizacijskega in strokovnega odbora Vseslovenskega posveta o davku na nepremičnine.