Novi guverner indijske centralne banke, Raghuram Radžan

Ekonomist, ki je pravilno napovedal svetovno finančno krizo, obljublja stabilizacijo šibke rupije.

Objavljeno
08. september 2013 17.56
Newly appointed governor of the Reserve Bank of India (RBI) Raghuram Rajan addresses a press conference at the RBI headquarters in Mumbai, India, Wednesday, Sept. 4, 2013. Rajan took over as the country's central bank governor Wednesday. (AP
Andrej Kotar, gospodarstvo
Andrej Kotar, gospodarstvo

Ugledni indijski ekonomist je postal novi guverner indijske centralne banke, ravno ko se je indijsko gospodarstvo znašlo v težavah.

Raghuram Radžan se je rodil v Indiji in po študiju elektrotehnike dokončal še podiplomski študij ekonomije na indijskem inštitutu v Ahmedabadu ter doktoriral iz poslovnega upravljanja na tehnološkem inštitutu v ameriški zvezni državi Massachusetts.

Po študiju je nekaj časa predaval na Boothovi poslovni šoli v Chicagu, leta 2003 pa je postal najmlajši glavni ekonomist pri Mednarodnem denarnem skladu.

Leta 2005 je med nekim govorom opozarjal na pomanjkljivosti finančnega sistema, zaradi katerih nam morda lahko grozijo velike težave, vendar večina takrat njegovih opozoril ni jemala resno. Po izbruhu finančne krize leta 2008 so ga zato začeli omenjati kot ekonomista, ki je pravilno napovedal svetovno finančno krizo. Danes velja za izjemno uglednega strokovnjaka, ki zna prepričljivo zagovarjati svoje ekonomske rešitve v sedanjih zapletenih gospodarskih razmerah.

Prejšnji teden je začel opravljati naloge guvernerja indijske centralne banke, ravno ko se je indijsko gospodarstvo znašlo v težavah zaradi upočasnjene rasti, visoke inflacije in primanjkljaja tekočega računa, vrednost indijske rupije pa se v primerjavi z dolarjem že nekaj časa zmanjšuje.

Toda Radžan je prepričan, da so temelji tretjega največjega azijskega gospodarstva še vedno dovolj trdni, najpomembnejša naloga med njegovim mandatom pa bo doseči nizko in stabilno inflacijo. Radžan samozavestno obljublja, da bo s takšnim pristopom okrepil zaupanje vlagateljev in stabiliziral šibko rupijo.