Novi osnutek zakona o finančni upravi kmalu pred vlado

Carinike in davkarje bi združili do konca leta, sindikat carinikov v tem ne vidi koristi za državno blagajno.

Objavljeno
04. september 2013 19.58
SLO., LJ., DAVCNI URAD , 30.5.2012, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Ljubljana – Finančna uprava bo začela delati 1. januarja 2014, načrtuje ministrstvo za finance, ki bo kmalu predstavilo osnutek zakona o novi ustanovi. Vanjo bo združilo davčno in carinsko službo, ki imata že zdaj sedeža v isti stavbi na Šmartinski ulici v Ljubljani.

»Ministrstvo je pripravilo nov osnutek zakona, pri čemer smo izhajali iz predloga prejšnje vlade in ga nadgradili z nekaterimi novimi rešitvami. Osnutek zakona smo junija in julija usklajevali s sindikatoma carinikov (SCS) in državnih organov (SDOS). Septembra bomo opravili končna usklajevanja in predlog zakona posredovali vladi v obravnavo,« je mogoče zvedeti na ministrstvu za finance.

Drugih podrobnosti o novem osnutku zakona ministrstvo za zdaj ne razkriva. Tako še ni mogoče dobiti uradnih pojasnil, kakšno storitev, boljšo ali slabšo, bo nova ustanova zagotavljala davčnim zavezancem.

Finančne policije ne bo

Novo besedilo je zelo podobno predlogu zakona o finančni upravi, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, a ga je njena naslednica, vlada Alenke Bratušek, 18. aprila umaknila iz zakonodajnega postopka. Sedanji osnutek ne predvideva več, da bo Slovenija dobila finančno policijo. To je načrtovala vlada Janeza Janše, ki je v svojem predlogu zakona na začetku leta nameravala finančno upravo ustanoviti že 1. julija letos. Sprva je ta datum predvidela tudi sedanja vlada, a je aprila rok podaljšala za pol leta. Tudi vlada Alenke Bratušek združitev carinske in davčne službe utemeljuje z »bolj učinkovitim pobiranjem obveznih dajatev«.

Sindikat carinikov Slovenije vseskozi nasprotuje načrtom vlade, da carino »posrka« nova, združena ustanova, pri tem jih podpira sindikat zaposlenih v državnih organih. »Tudi novemu osnutku zakona nasprotujemo, saj ga vlada še vedno ni utemeljila z resno analizo združitve. Menimo, da ob vseh težavah, ki jih ima država, ni pravi čas za novo finančno upravo, ki se bo morala najprej ukvarjati sama s sabo. V njej bo kar okoli 4200 zaposlenih,« pravi predsednik sindikata carinikov Dušan Pečnik. Cariniki v združeni ustanovi ne vidijo nobene prednosti za državno blagajno, za vlado imajo boljši predlog, pravi Pečnik: »Carinikom naj dajo pooblastila, da bomo lahko udarili po sivi ekonomiji.«

Avstrijske izkušnje

Evropske države različno urejajo delovanje carinske in davčne službe. Sosedje Avstrijci, na primer, so ju po obsežnih pripravah združili že pred desetimi leti, toda ne čez noč. »Reforme nismo uvedli kar s pritiskom na gumb, ampak smo jo prej poskusno izvedli v izbranih davčnih in carinskih uradih, šele potem smo jo razširili na vso državo. Vsak mora vedeti, kaj prinese reforma in česa ne, pravi Marian Wakounig, ki je od leta 2004 na avstrijskem finančnem ministrstvu eden od petih regionalnih menedžerjev. Pri veliki reformi avstrijske finančne uprave je sodeloval od začetka. »Z združitvijo smo med drugim dosegli večjo odgovornost posameznika za rezultate v davčnih in carinskih uradi, intenzivno sodelovanje med davkarji in cariniki, prav tako gospodarnost in ekonomičnost pri upravnih postopkih ter pri izkoriščanju sinergij,« ugotavlja sogovornik deset let po reformi avstrijske finančne uprave. Od 1. julija letos imajo sosedi tudi finančno policijo.