O izbranih kupcih Croatie odloča finančna moč

Hrvaška vlada se je odločila: za Croatio sta možna dva kupca, ki bosta lahko sodelovala v drugem krogu - hrvaški Adris in poljska PZU, slovenski Triglav je iz igre izpadel.

Objavljeno
10. oktober 2013 20.16
cropix/Konferencija Croatia osiguranja 100511
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo

Ljubljana - Na današnji seji hrvaške vlade je padla odločitev, o kateri smo mediji poročali že včeraj, ko je vladno odločitev o potencialnih kupcih hrvaške zavarovalnice Croatia sporočil hrvaški Globus v svoji spletni izdaji. Očitno je bil odločujoč del, v katerem so interesenti razkrili, kako bi sodelovali pri dokapitalizaciji Croatie. Ali kakor piše v sklepih hrvaške vlade, so bili odločujoči kriteriji: finančna moč ponudnika, finančni izvori in hitrost, s katero bo kupec lahko končal postopke privatizacije Croatie.


Zavarovalnica Triglav odločitve še ne komentira, so pa danes odgovorili, da bodo tudi v prihodnje delali na tem, da bodo največja zavarovalniška skupina v celotni balkanski regiji. Triglav:" Zavarovalnica Triglav kot največja zavarovalnica v regiji Adria skladno s svojimi strateškimi usmeritvami izvaja aktivnosti utrjevanja svojega položaja kot osrednjega centra zavarovalništva v tem delu Evrope. Ne oziraje se na odločitev v prodajnem procesu Croatia Osiguranja, bo Skupina Triglav tudi v prihodnje nadaljevala z vsemi aktivnostmi utrjevanja položaja na področju, kjer je prisotna, upoštevaje priložnosti zavarovalnih trgov regije."


Zanimivo je, da je bila v nezavezujoči ponudbi najvišja ponujena cena za delnico Croatie podana prav s strani Triglava; za delnico je ponudil 1011,81 evra, medtem ko je hrvaška skupina Adris ponudila 790,27 evra, poljska zavarovalnica PZU pa 900,90 evrov. Za dokapitalizacijo bi PZU bila pripravljena ponuditi 50 milijonov evrov, Adris 130 in Triglav od 67 do 89 milijonov evrov. Seštevki teh ponudb niso povsem primerljivi, saj se je vsak od kandidatov potegoval za različen odstotek Croatie: Adris za 30-odstoten, Triglav 44-odstoten in PZU za 50-odstoten. Vsekakor pa je po približnem seštevku mogoče ugotoviti, da so ponudbe razmeroma primerljive, očitno pa je največja razlika prav pri postavkah, kako finančno močan je ponudnik i n kako hitro bi lahko poplačal kupnino in vplačal dokapitalizacijska sredstva.


Hrvaški mediji so seveda tudi danes poročali o odločitvi vlade, katere nezavezujoče ponudbe za Croatio so izbrali in zakaj. Tako je denimo Jutarnji list navajal, da je stališče (hrvaške) vlade, da vodilna slovenska zavarovalnica nima dovolj denarja za prevzem Croatie. Podobno mnenje je na spletnih straneh zapisal tudi hrvaški Dnevnik: ker bi Triglav za nakup Croatie potreboval znatna dodatna zunanja sredstva, je zato vprašljiva njegova nadaljna možnost dokapitalizacije Croatie.