O umiku privatizacijskega sklepa v ponedeljek

Javne finance: vlada potrdila poročilom o izvrševanju proračuna za obdobje januar–junij 2014.

Objavljeno
24. julij 2014 15.43
Posodobljeno
24. julij 2014 15.43
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana - Sklepa o zamrznitvi privatizacije vlada danes še ni umaknila, je pa premierka Alenka Bratušek pogovor o tem opravila s predsedniki koalicijskih strank, ki jih bo nadaljevala v ponedeljek. Tako ostaja možnost, da do začetka avgusta vlada le prekliče sporni sklep, kot je to predlagal SDH.

Še pred ponedeljkovim sestankom pa Bratuškova pričakuje mnenje zakonodajno-pravne službe o predlogu Slovenskega državnega holdinga (SDH), da naj vlada umakne sklep o zamrznitvi privatizacije do imenovanja nove vlade. Ker sta dva ministra izrazila pomisleke o pravilnosti prodaje Aerodroma Ljubljana in Elana je Bratuškova od SDH zahtevala pisno zagotovilo »da v nobenem od postopkov ni sumov korupcije ali kaznivih dejanj«. Predsednik uprave SDH Matej Pirc je pojasnil, da je ta zagotovila ministrom že dal in da jim bo SDH to danes posredoval še pisno.

SDH je že napovedal, da bo, če vlada kot skupščina spornega sklepa ne bo umaknila, sklep izpodbijal na sodišču.

Minister za finance Uroš Čufer pa je vlado danes seznanil s poročilom o izvrševanju proračuna za obdobje januar- junij 2014. V državno blagajno se je v tem času nateklo 4,165 milijarde evrov, kar je 17,7 odstotka več kot lani, zlasti zaradi višjih prihodkov od davka na dohodke pravnih oseb, dohodnine in davka na dodano vrednost. Glede na sprejeti proračun so bili prihodki po besedah Bratuškove za 113 milijonov nižji, in sicer zaradi zamrznjenih evropskih sredstev.

V primerjavi z lanskim polletjem so bili višji tudi odhodki, ki so dosegli 4,852 milijarde evrov. Za 130 milijonov so bili višji tudi od načrtovanega proračuna. Bratuškova je pojasnila, da je glavni razlog dodatnih 140 milijonov evrov, za pokojninsko blagajno. Ta je sicer ta sredstva pričakovala od Kapitalske družbe, ki naj bi denar zbrala z deležem od privatizacijskih kupnin. Ker država še ni prodala nobene svoje naložbe, tudi denarja ni bilo.

To sicer povečuje proračunski primanjkljaj, ki je tako ob polletju znašal 688 milijonov evrov, a kot je poudarila premierka, to ne vpliva na številke, ki smo jih poslali v Bruselj, saj je bil ta izdatek že vštet.

Minister Čufer je poudaril, da rebalans proračuna ta trenutek ni potreben. A do konca leta ostaja odprtih še nekaj zajetnih proračunskih lukenj. Največja je 350 milijonov evrov za plače javnih uslužbencev, saj vladi ni uspelo doseči dogovora o podaljšanju zamrznitve mase plač. Druga luknja je pokritje izpada davka na nepremičnine.