Občini Naklo odvzeli letni Nusz

Odmera za leto 2013: Furs je namreč preklical odločbe o odmeri za preteklo leto, ki jih je za občino izdala v obdobju davka na nepremičnine.

 


Objavljeno
12. september 2014 19.29
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Ljubljana – Občina Naklo bo ostala brez nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (Nusz) za leto 2013, kar pomeni okoli 800 tisoč evrov izgube za njen proračun. Finančna uprava je namreč preklicala odločbe o odmeri za preteklo leto, ki jih je za občino izdala v obdobju davka na nepremičnine.

Finančna uprava (Furs) je odločbe o odmeri nadomestila za leto 2013 zavezancem z območja občine Naklo izdala 7. januarja letos. Pozneje jih preklicala, ker je ravno takrat veljal zakon o novem davku na nepremičnine, ki je odpravil predpise o Nusz. Ustavni sodniki so marca novi nepremičninski zakon razveljavili in občinam hkrati vrnili stare dajatve.

»Občina Naklo je edina občina, pri kateri smo razveljavili odločbe o odmeri nadomestila za leto 2013, ker smo jih izdali ravno v obdobju, ko je veljal zakon o davku na nepremičnine,« pravi Stojan Glavač iz generalnega finančnega urada.« Po besedah župana Marka Mravlje je občina podatke o zavezancih za leto 2013 Fursu oddala 5. decembra lani: »Nihče ne upošteva, da smo lani zaradi napovedanega davka na nepremičnine sistematično urejali evidence o lastnikih nepremičnin. Zato smo tudi podatke za odmero Nusz za leto 2013 oddali šele decembra, a so bili kakovostni in jih je bilo treba le malo popravljati.«

Furs mora nadomestilo odmeriti najpozneje v treh mesecih po prejemu občinskih podatkov. Za občino Naklo je odločbe za leto 2013 odpremil 7. januarja letos: 59 pravnim osebam je odmeril 598.363 evrov Nusz in 1823 zavezancev posameznikom 203.954 evrov dajatve. Tako se je proračunu občine Naklo obetalo 802.317 evrov priliva, a je finančna uprava odločbe odpravila.

Po besedah Stojana Glavača so odločitev sprejeli v sodelovanju oziroma po posvetu z ministrstvom za finance in vladno službo za zakonodajo. »Vsem zavezancem v občini Naklo, ki so odmerne odločbe dobili in se nanje niso pritožili, smo na dom poslali odločbe, s katerimi smo odmero odpravili. Zavezancem, ki se niso pritožili, smo izdali sklepe o odpravi odmernih odločb,« pravi sogovornik. Naklance, ki so nadomestilo za leto 2013 plačali, zdaj obveščajo, da jim bodo znesek odšteli pri odmeri za leto 2014 – letošnje odločbe so izdali 3. septembra, skupaj za 803.794 evrov.

Občina se noče odreči pravici

Na občini Naklo se s postopki finančne uprave ne strinjajo. Ugovarjajo ji, da odmernih odločb za leto 2013 ne bi smela odpraviti. »Priskrbeli si bomo dodatno pravno pomoč. Menimo, da imamo prav, ker zahtevamo plačilo nadomestila za leto 2013, ko zakon o davku na nepremičnine ni veljal. Ne bomo se odrekli pravici, da lahko še pet let zahtevamo plačilo obvezne dajatve za preteklo obdobje,« pravi župan Marko Mravlja. Prepričan je, da uprava na račun občine popravlja svojo napako, da je odločbe izdala šele 7. januarja letos: »Od Fursa tudi nismo dobili nobenega uradnega obvestila, da odpravljajo odločbe za naše zavezance. Šele od njih smo izvedeli, da dobivajo obvestila. V rokah imamo le zahtevek Fursa, naj do začetka septembra vrnemo 12.700 evrov nadomestila, ki so ga zavezanci že plačali. Tega nismo naredili.« Na Fursu trdijo, da so občino o svojih postopkih obvestili.